szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai Csinghua Egyetem kutatóinak köszönhetően kerülhet a világon először gyártásba a szilárdtest-akkumulátor, amelynek köszönhetően nemcsak a mobil üzemideje, de az elektromos autók hatótávolsága is jelentősen megnő majd.

A technológiai cégek hosszú évek óta várnak már az iparág Szent Gráljaként emlegetett újfajta akkumulátorra: a szilárdtest-akkumulátorra. Nem véletlenül, a szakértők szerint ugyanis a hagyományos lítium-ion pakkokhoz képest jóval nagyobb lehet az energiasűrűsége, vagyis több energiát tud tárolni. Ráadásul rövidebb ideig tart feltölteni, és a környezetet sem terheli annyira, mint a jelenlegi változat.

Ennek fényében nem csoda, hogy az elmúlt években számos cég próbált szilárdtest-akkumulátort fejleszteni: többek között az elektromos autókat gyártó Henrik Fisker csapata, a Toyota, a BMW, de brit–amerikai kooprodukció is dolgozik a megoldáson. Átütő eredményt azonban eddig senkinek nem sikerült elérnie, igaz, az ígéretek mind arról szólnak, hogy a technológia a 2020-as évek első felében készülhet el. Egy kínai cég azonban lehet, hogy mindenkit beelőzött.

A kínai Xinhuanet angol nyelvű verziója azt írja, a kínai Qing Tao Energy Development nevű startup cégnek (amelyet a Csinghua Egyetem alapított meg) sikerült kifejlesztenie a szilárdtest-akkumulátort, és már a kelet-kínai Kunshan városában el is kezdték az első gyártósor felépítését.

A tervek szerint 100 MWh-s kapacitással dolgoznának évente, amit 2020-ra 700 MWh-ra növelnének. Az akkumulátorok energiasűrűsége állítólag 400 Wh/kg, ami jelentős előrelépés a lítium-ion akkumulátorok 250-300 Wh/kg-jához képest.

Ennél több információt egyelőre nem lehet tudni, így azt sem, mennyibe kerülhet egy ilyen akkumulátor. A 100 MWh-os kapacitás pedig évente nagyjából 2000 elektromos autóhoz lenne elegendő, így a világot ez még biztosan nem váltja meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!