szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iparág magyarországi szereplői a napokban alapították meg az UTM Innovation Hub nevű szervezetet, ami a jövőben a drónreptetés szabályozásán, valamint az ezt lehetővé tévő keretrendszer fejlesztésén is dolgozik.

Az egyre fejlettebb és egyre könnyebben elérhető drónoknak köszönhetően ma már naponta mintegy 30 ezer drónreptetés történik az európai polgári légiközlekedésben. A trendeknek megfelelően Magyarországon is növekszik ezeknek az eseteknek a száma, a számítások szerint pedig 2025-re olyan mértékben megnövekszik a repülések száma, hogy csak Magyarországon lesz naponta 30 ezer belőle – hangzott el az első magyarországi Drón Konferencián csütörtök délelőtt.

Rohács Dániel, a HungaroControl szakmai fejlesztési osztályvezetője szerint éppen ezért egyre sürgetőbb a szabályozás és a biztonság kérdése. "Jelenleg nem tudjuk a drónokat felderíteni, mert vagy szándékosan, vagy a tudáshiány miatt nem tartják be a már meglévő szabályokat, éppen ezért szükséges egy olyan keretrendszer életre hívása, ami a biztonságos és szabályos használatot támogatja" – mondta Rohács.

A szakember csürtök délelőtt bejelentette: a napokban a HungaroControl, a magyarországi T-Systems, az R-Sys és a Rotors & Cams közreműködésével megalapította az UTM Innovation Hubot, amely a tervek szerint proaktívan rendezné a drónok és az UTM kérdését. (A DOE, azaz a Drónpilóták Országos Egyesülete valamiért fájóan hiányzik az alapítótagok közül.)

Rohács Dániel
©

A szervezet a tervek szerint nemcsak támogatná a hazai szabályozás kialakítását, de érdekképviseleti feladatoakt is ellátna, valamint segítene az UTM-rendszerek kutatás-fejlesztésében, és létrehozna egy tudásalapú közösséget is.

A tervek szerint 2019 első felében tartanák az első bizottsági ülést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!