szerző:
MTI

Azok a kozmetikumok, amelyeket a nők a várandósságuk idején használnak, befolyásolhatják gyermekük pubertáskorának kezdetét egy új, hosszú távon végzett tanulmány szerint.

A kutatás összefüggést talált a dietil-ftalát és a triklozán nevű anyag, valamint a lánygyerekek korai pubertáskora között. Kim Harley, a Kaliforniai Egyetem kutatója és munkatársai a Human Reproduction című szakfolyóiratban mutatták be eredményeiket.

A lányok pubertáskora néhány évtizede egyre korábban kezdődik. A pubertáskor korai kezdete nemcsak a pszichés problémák lehetőségét, hanem a mell- és petefészekrák hosszan tartó kockázatát is növeli – mondta Harley.

Az amerikai tudósok eredményei egy 1999-ben kezdődött kutatáson alapulnak. A tanulmány a növényvédő-szerek várandósokra és utódaikra gyakorolt hatását vizsgálta elsősorban a mezőgazdaságban dolgozó nőkön. Emellett a ftalátok, parabének és fenolok hosszú távú hatását is vizsgálták. Ezekről úgy sejtik, hogy befolyásolják elsősorban a nők hormonrendszerét. A tudósok minden részt vevő várandós nőtől két vizeletmintát vettek, majd a született 338 gyerektől is 9 éves korukban. A következő négy évben a gyerekeknél teszttel vizsgálták a pubertáskor kezdetét.

Az eredmények szerint ha az anyák szervezetében sok monoetil-ftalát, a dietil-ftalát egyik előanyaga található, akkor lányaik szeméremszőrzetének kialakulása átlagosan hat hónappal korábban kezdődik. Az anyák vizeletében tapasztalt túl magas triklozán-koncentráció pedig összefüggésbe hozható azzal, hogy lányaik első menstruációja mintegy öt hónappal korábban kezdődött.

Összefüggést találtak a gyerekek szervezetének terheltsége és a pubertás kezdete között is: a lányok vizeletében jelentkező magas metilparabén-koncentráció a mellmirigyek korai kifejlődésével és az első menstruáció korai jelentkezésével jár együtt. Ugyanilyen összefüggést találtak a propil-parabének magas szintje és a szeméremszőrzet megjelenése között. Ezen anyagok nagy mennyiségű jelenléte a szervezetben a fejlődés 4-7 hónapos előretolódását eredményezi.

A fiúknál csak a propil-parabén esetében találtak jelentős összefüggéseket: ezen anyag magas koncentrációja a nemi szervek korai érésével jár együtt.

A fenolok közé tartozó triklozánt és a parabéneket a kozmetikumokban és testápoló szerekben a mikroorganizmusok ellen és tartósítószerként alkalmazzák. A dietil-ftalát az illatanyagokat fixálja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szijjártó: Magyarország olyan EU-t akar, ahol a karácsony karácsony marad

Szijjártó: Magyarország olyan EU-t akar, ahol a karácsony karácsony marad

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben

A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat

A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

Alapvetően nagyon várjuk, hogy önvezető autókban ülhessünk

Alapvetően nagyon várjuk, hogy önvezető autókban ülhessünk