szerző:
hvg.hu

Az elmúlt 30 évben szinte teljesen eltűnt a négyéves, vagy annál is régebbi jégtakaró a Jeges-tenger felszínéről. Ha így haladunk, hamarosan jégmentes lehet a terület.

A globális felmelegedés nem most kezdődött. Hosszú évtizedek óta tart, csak eddig valamiért senki, vagy csak nagyon kevesen hallották meg a tudósok vészjósló jelzéseit. Az elmúlt három évtizedben viszont annyira súlyos lett a helyzet, hogy mostanra a Jeges-tengert borító legrégebbi és legvastagabb jégpáncél 95 százaléka eltűnt – derült ki az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) legfrissebb jelentéséből.

A The Washington Post beszámolója szerint a kutatók úgy látják, mindez már nemcsak az ott élő fajok (jegesmedvék, rozmárok) életére van hatással, a globális felmelegedés ütemére is. A legrégebbi jégtakaró ugyanis ragasztóként tartja egyben az Északi-sarkot, és képes azt hidegen tartani még a hosszú nyarak ideje alatt is. Don Perovich, az amerikai Dartmouth Egyetem tudósa szerint minél fiatalabb, annál vékonyabb a jég, így annál könnyebben tűnhet el. Márpedig ez igen súlyos probléma, hiszen ahelyett, hogy a hosszú nyár alatt a jég visszaverné, a víz elnyeli a napsugarak jelentős részét, ezzel gyorsítva fel az óceánok felmelegedését.

©

Márciusban a NASA az Operation IceBridge nevű misszió keretében térképezte fel Grönland északi partjait, ahol igen súlyos kép tárult eléjük. A vastag jég helyett csupán vékony jeget találtak, ami összekötötte a vastagabb "jégcsíkokat". A kutatók úgy vélik, ebben a régióban a jég feltöredezését egy néhány száz mérfölddel délebbre fújó szél okozta, vagyis egylőre nem biztos, hogy ezért (is) a globális felmelegedés tehető felelőssé. A jég sérülékenységét viszont jól mutatja a fenti helyzet.

Bár a vékony jég a tél beálltával ismét nagyobb területet foglalhat el magának, ez valójában nem sok mindent befolyásol, ez ugyanis a nyár beköszöntével újra elolvadhat. Vagyis nem nyújt igazi megoldást, és nem pótolja a régebbi, vastagabb jégpáncélt.

©

A felmérések szerint a teljes jég mennyisége a szeptemberi hónapban (ez az a hónap, amikor a legkevesebb jég van a térségben) elképesztő, 78 százalékos mértékben csökkent 1979 és 2012 között. Bár a jég mennyisége azóta valamelyest visszaállt, ám ha a teljes jégmennyiségről beszélünk, nem pedig a felületi változásról, akkor továbbra is igen súlyos a helyzet. Összességében ugyanis elvesztették a jeges felület és a vastagság felét is, így pedig összesen 75 százalékkal csökkent a jég mennyisége.

A kutatók szerint 1979-ben még 15 000 milliárd tonna jég borította a Jeges-tengert, addig ez 2012 szeptemberére 3500 milliárd tonnára zsugorodott. 2018 szeptemberében átlagosan 4600 milliárd tonna volt a jég a térségben.

A NOAA egy 1985-ös tanulmánya megállapította, hogy a Jeges-tenger 16 százalékát borítja a legöregebb jégtakaró (ez 4 éves, vagy annál is régebbi). Ehhez képest márciusra ez az arány már csupán 1 százalék volt, ami összességében 95 százalékos veszteséget jelent a jégből. Ugyanakkor a fiatal (egy éves) jég aránya az 1980-as évekbeli 55 százalékról 77 százalékra nőtt.

Ez a folyamat azt mutatja, hogy egyre inkább közelítünk afelé, hogy a Jeges-tengert teljes egészében csak a fiatal jég borítsa. Ha ez bekövetkezik, akkor elérünk egy kritikus pontot: a nyár folyamán jégmentessé válik a Jeges-tenger.

Hogy ez mikor következhet be, egyelőre nem tudni. A kutatók szerint ha a globális felmelegedés eléri a 2 Celsius-fokot, akkor 10 évente egyszer, ha sikerül 1,5 Celsius-fokon tartani, akkor 100 évente egyszer. Jelenleg 1 Celsius-fokon állunk. A 1,5 Celsius-fokos globális hőmérséklet-változást viszont néhány évtizeden belül elérhetjük, onnantól kezdve pedig egyre nagyobb lesz az esély a jégmentes Jeges-tengerre.

A Jeges-tenger jegének eltűnése a szakemberek szerint olyan, mintha 250 milliárd tonna szén-dioxidot engedtünk volna a levegőbe. Ez hatévnyi globális szennyezésnek felel meg. Ha a jég teljesen eltűnik a térségből, az további 0,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-növekedést eredményezhet. Ennek pedig katasztrofális végeredménye lenne.

Van, aki szerint már most sürgős beavatkozásra lenne szükség. Az Ice911 nevű csoport – amit az amerikai Stanford Egyetem oktatója, Leslie Fields alapított – szerint a geoengineering lenne a megoldás, vagyis be kellene avatkozni a folyamatba. A megoldás az lehet, ha a fiatal jég felületére szilícium-dioxid részecskéket visznek fel: ezek képesek visszaverni a napsugárzást, így segítve a jégnek túlélni az első nyarat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
May sem szeretné a Brexit elhalasztását, pedig nincs megoldás az ír határ ellenőrzésére

May sem szeretné a Brexit elhalasztását, pedig nincs megoldás az ír határ ellenőrzésére

Egyszerű előzésre számított az audis, végül 15 lakókocsit kellett egyszerre letudnia – videó

Egyszerű előzésre számított az audis, végül 15 lakókocsit kellett egyszerre letudnia – videó

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Így erősödik az ukrán nemzettudat

Így erősödik az ukrán nemzettudat

Orbán bejelentette, hogy egy teljes évig finanszírozzuk három szíriai kórház működését

Orbán bejelentette, hogy egy teljes évig finanszírozzuk három szíriai kórház működését

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót