szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem veszélytelen vállalkozás ismeretlen forrásból származó programokat futtatni a számítógépen. Jövőre ez már nem lesz gond egy Microsoft-újdonságnak köszönhetően.

A Microsoft bejelentette a Windows Sandboxot, egy olyan új windowsos funkciót, amelyik lehetővé teszi, hogy a felhasználók az alaprendszertől teljesen elszigetelve futassanak szoftvereket, így azok nem tudják befolyásolni a PC működését, nem tudnak kárt okozni benne.

A sandbox (a biztonságos futtató környezet) koncepció nem újdonság, azonban eddig ehhez egy harmadik fél megoldását kellett telepíteni vagy olyan virtuális gépet használni, mint amilyen a VMWare. A Windows Sandbox viszont észrevétlenül integrálódik a Windows 10-be, azaz semmilyen pluszmegoldás nem kell mellé.

©

A funkció a Windows 10 Pro és Windows 10 Enterprise rendszerekre érkezik, együtt a jövő tavaszi 19H1 frissítéssel. A Windows tesztelői viszont már most is próbálgathatják.

A Windows Sandbox egy új Windows-installációt hoz létre minden egyes alkalommal, amikor elindítják, majd automatikusan eltávolítja az összes kapcsolódó fájlt, amikor bezárják. Azok a szoftverek, amelyeket a Windows Sandboxba telepítenek, kizárólag ebben a környezetben futnak, és nincsenek hatással az „igazi” rendszerre.

Az említett operációsrendszer-változatokon kívül a Windows Sandboxhoz legalább 4 GB RAM-ra, 1 GB-nyi szabad tárhelyre és két CPU-magra van szükség, de ajánlott a 8 vagy több GB RAM, SSD és négy mag hyperthreadinggel. A virtualizációt engedélyeztetni kell a BIOS-ban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fideszes vezette városban szűnhet meg az orvosi ügyelet a kormány megszorításai miatt

Fideszes vezette városban szűnhet meg az orvosi ügyelet a kormány megszorításai miatt

Elborította a műanyagszemét a Kékestetőt a hétvégén

Elborította a műanyagszemét a Kékestetőt a hétvégén

Már a tünetek megjelenése előtt jelezhet az okosóra, ha valaki elkapta a koronavírust

Már a tünetek megjelenése előtt jelezhet az okosóra, ha valaki elkapta a koronavírust