szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hibás vagy rosszul megtervezett USB-C kábelek miatt rengeteg eszköz lehet veszélyben, azok ugyanis képesek teljesen tönkretenni az azzal együtt használt eszközöket. Egy új kezdeményezés viszont segíthet ezen.

A nem megfelelő módon legyártott, vagy nem a megfelelő szabvány alapján készített USB-C csatlakozók komoly bosszúságot, sőt, kárt is okozhatnak a felhasználóknak. Előfordulhat ugyanis, hogy a rossz tervezés/kialakítás miatt a kábel tönkreteszi például a laptophoz kapcsolt külső merevlemezt. Az USB szabvány csúcsszervezeteként működő USB Implementers Forum ezért néhány éve harcba kezdett azért, hogy egy egységesített szabvány létrehozásával legyenek biztonságosabbak a töltők és az adatkábelek.

Ennek keretében a szervezet most egy hitelesítési programot mutatott be, amelynek keretében arra kérik a gyártókat, használjanak egy kriptográfia-alapú protokollt az USB-C-s csatlakozások hitelesítésére. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a "befogadó" eszköz (például egy okostelefon vagy laptop) már a kapcsolódás létrejöttének pillanatában azonosítja az eszközt, a kábelt vagy a töltőt. Emellett felismeri magát a csatlakoztatott eszközt is, például ha egy külső merevlemezről van szó.

A protokoll alapját egy 128 bites titkosítás jelenti, ami az összes USB-C-s eszközre, töltőre és kábelre is érvényes lesz. A szervezet ennek érdekében a Digicert nevű hatósággal is összedolgozik, így a jövőben az eszközön vagy a csomagolásán a Digicert nevét is keresni kell. Ha az nincs feltüntetve, akkor a kézben tartott készülék/kábel/töltő minden bizonnyal nem a megfelelő szabvánnyal van ellátva.

Sajnos a gyártókat nem lehet arra kötelezni, hogy használják a protokollt, de a saját és a felhasználóik érdekében ezt remélhetőleg megteszik majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat

Radar360: Nehéz lesz elkerülni az óvodai járványgócokat

Alsónadrágásás, szúnyogfigyelés, digitális játék – ezzel is előrevihetjük a tudományt

Alsónadrágásás, szúnyogfigyelés, digitális játék – ezzel is előrevihetjük a tudományt

Seres: Előjogok – az új normális

Seres: Előjogok – az új normális