szerző:
hvg.hu

Az amerikai internetes óriás elsőként egy független civilszervezetet bízott meg azzal, hogy folyamatosan vizsgálja, melyek a közösségi oldalon megjelent álhírek.

A jótékonysági szervezetként bejegyzett, már évek óta működő Full Fact nevű csoport ellenőrzi a posztokat, linkeket és videókat, s megjelöli azokat, amelyeket hamisnak tart. A jelöléstől függetlenül a hamisnak talált anyagok megoszthatóak, és kommentelhetőek maradnak. Viszont a Facebook hírmegosztási algoritmusai olyanok, hogy az álhírként megjelölt tartalmak az átlagosnál kevesebb felhasználóhoz jutnak el.

Az USA-ban már működik a Facebook tényellenőrző szolgáltatása, s ott egyelőre vegyesek a reakciók. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csökkent a hamis posztok száma, ám sokat bírálják a Facebookot, amely nem hajlandó fizetni az ellenőröknek: a felhasználók jelzik, mely bejegyzést találják hamisnak, s azt más felhasználók még tovább ellenőrzik.

A tényellenőrzést azért is bírálják, mert az álhírek sokszor jóval gyorsabban terjednek, mint ahogy az ellenőrök dolgoznak. Arra utaló jelek is vannak, hogy néhány esetben az álhírnek minősített posztok népszerűbbek, mint az átlagosak: sok felhasználó a megjelölést úgy értékeli, hogy az az ellenőrzés elfogultságát jelenti.

„Nincs varázspirula a hamis hírek megfékezésére, de ez egy fontos lépés a jó irányba” – mondta a Full Fact igazgatója, Will Moy.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Időutazásra hív ez a régi, de alig használt 3-as BMW

Időutazásra hív ez a régi, de alig használt 3-as BMW

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

HPV elleni oltás: a kormány a fiúkat is beoltatná

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról