szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2018 októberében elhunyt Paul Allen expedíciós csapata továbbra is járja az óceánokat, hogy hajóroncsok után kutassanak. Most egy újabbat találtak meg.

Paul Allen nevét sokáig csak a Microsoft társalapítójaként ismerte a világ, néhány éve azonban két komoly vállalkozásba kezdett: megtervezte a világ legnagyobb repülőgépét, az RV Petrel nevű hajója pedig egy felfedezőcsapattal járja a tengereket és óceánokat, hogy elsüllyedt hajók után kutasson. Bár a szakember 2018 októberében elhunyt, projektjei tovább folytatódnak, és ennek most az eredménye is meglett, a Petrel újabb elsüllyedt hajóroncsot talált.

A felfedezőcsapat január végén bukkant rá a 76 évvel ezelőtt elsüllyedt amerikai hadihajóra, a USS Hornetre, amely több fontos hadműveletnél is kulcsfontosságú szerepet játszott. A repülőgép-hordozó ott volt a Doolittle-rajtaütésnél, amikor az amerikai légierő először bombázta Tokiót és más japán városokat 1942. április 18-án. De részt vett a midwayi csatában is, amely a második világháború egyik döntő ütközete volt 1942 júniusában a Csendes-óceánon a Midway-atoll térségében.

©
©
©
©

A hajót végül 1943 októberében, a Santa Cruz-szigeteki csatában süllyesztették el, amit végül a Salamon-szigetek közelében nyelt el a hullámsír. A roncs mintegy 5334 méter mélyre került, a Petrel csapatának viszont sikerült rátalálnia.

©
©
©

A kutatóhajón lévő víz alatti önvezető jármű szonárok segítségével akadt a Hornet nyomára, majd videofelvételt is készített róla, hogy a kutatók is lássák, valóban a repülőgép-hordozóról van-e szó. Kiderült, annak ellenére, hogy 76 éven át feküdt a tenger mélyén, kifejezetten jó állapotban van a maradvány, amelynek fedélzetén még a fegyverek és a járművek is láthatók. Sőt, még replülőgép-maradványokat is lehetett találni.

©
©
©
©

A Petrel csapatának legújabb felfedezése azt mutatja, az általuk használt technológia jóval fejlettebb, mint amivel korábban próbálkoztak a különböző expedíciók résztvevői.

©

A csapatnak ráadásul nem ez az első ilyen "nagy fogása": 2018 májusában 4200 méter mélyen találták meg a 76 éve elsüllyedt hajót, ami az amerikai történelem egyik legfontosabb darabja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bundabotrányos kapcsolat miatt távozhat két magyar focista Svédországból

Bundabotrányos kapcsolat miatt távozhat két magyar focista Svédországból

A brazil kormány egyre több tagja kapja el a koronavírust

A brazil kormány egyre több tagja kapja el a koronavírust

Ismét kéri a Szigeten lebukott holland dílerek letartóztatását az ügyészség

Ismét kéri a Szigeten lebukott holland dílerek letartóztatását az ügyészség