szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kellemest a hasznossal – akár ez is lehetne a mottója egy új és ingyenes Chrome-bővítménynek, amely sorozatok, filmek nézése közben segít új nyelveket elsajátítani.

Ma már rengeteg (ingyenes) lehetőség közül választhatnak azok, akik új nyelvet tanulnának, vagy csak szeretnék megtartani azt a szintet, amin beszélnek. Kiváló példa erre a Genius oldala, és az ahhoz tartozó alkalmazás, de említhetnénk a Duolingót is, amely már komolyabb gyakorlatokra is lehetőséget ad.

Az új szavak memorizálásához azonban továbbra is a dalszövegek, filmek és sorozatok jelentik a legnagyobb a segítséget. Ezért is vágott bele projektjébe David Wilkinson fejlesztő, aki egy Google Chrome böngészőkbe telepíthető bővítményt készített, ráadásul nem akármilyet: a programot a Netflixen futó tartalmaknál lehet bekapcsolni, ha pedig valaki aktiválja, a képernyőn megjelenő szöveget arra a nyelvre fordítja át, amelynek szavait, kifejezéseit szeretné elsajátítani.

A Language Learning with Netflix névre keresztelt alkalmazás használata igen egyszerű. Beállíthatjuk, hogy kezdőnek vagy haladónak számítunk bizonyos nyelvekből, ha pedig utóbbit választjuk, a program az alapvető szavakat homályosabban, szürkén fogja megjeleníteni. Emellett arra is lehetőséget ad, hogy a monológ végén a jelenet automatikusan megálljon, így van idő kijegyzetelni/hangosan is elmondani a még ismeretlen szavakat.

[Teszt: Ebből 5 perc alatt kiderül, mennyire tud angolul]

Mivel a program a Netflixen elérhető sorozatok felirataiból dolgozik, az alapvető nyelvekkel (mint amilyen a francia, spanyol, német vagy az angol) könnyen elboldogul, a nehezebbeknél viszont akad még javítanivaló. A bővítmény ingyenes, de kitalálója fizetős funkciókkal is szeretné bővíteni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!