szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Drámai mértékben kezdett el nőni az atmoszférában a metán mennyisége, amely az egyik legveszélyesebb üvegházhatású gáz.

Az Amerikai Geofizikai Szövetség által közzétett tanulmány szerint sürgős lépésekre van szükség, hogy megállítsák a légköri metántartalom növekedését, mert különben nem lesz tartható a kitűzött cél, vagyis a felmelegedés mértékét 2 Celsius fok alatt tartani.

A felmelegedést számos tényező okozza, de az újonnan tapasztalt metánnövekedés azért is aggasztó, mert a tudósok beismerték, hogy egyelőre nem tudják a pontos okát. A XX. században a metán szintje többnyire emelkedett a fosszilis energiaforrások növekvő felhasználása miatt, de a XXI. század elején az emelkedés megállt. Aztán a tudósok legnagyobb meglepetésére 2007-től ismét nőni kezdett, majd az emelkedés 2014-től felgyorsult.

Azt sejtik, hogy a metántermelés erősödésének egyik fő oka az intenzív afrikai mezőgazdaság. Egyre több szarvasmarhát tenyésztenek, ami a metán fő forrása. De a jelenség másik magyarázata lehet, hogy a klímaváltozás miatt a trópusi mocsárvidékek területén egyre forróbb az éghajlat, ami a vegetációból kiszabaduló metán mennyiségét is megsokszorozhatja.

Uganda és Zambia felett már számos repülést végeztek a kutatók, és azt tapasztalták, hogy például a Bangweul-tó mocsarai hatalmas metánfelhőket bocsátanak ki magukból. Más tudósok viszont arra mutatnak rá, hogy a légkör hőmérsékletének az emelkedése nem kedvez a metán amúgy gyors lebomlási folyamatának. A tudósok úgy vélik, hogy ha az emberiség nem tud mit kezdeni a metánkibocsátással, akkor még nagyobb mértékben kell visszafognia a szén-dioxid-emissziót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Éledezik a hazai idegenforgalom, de külföldi turisták nélkül csak félig teli a pohár

Éledezik a hazai idegenforgalom, de külföldi turisták nélkül csak félig teli a pohár

Dollármilliárdokat fizettetne a gazdagokkal a veterán amerikai szenátor

Dollármilliárdokat fizettetne a gazdagokkal a veterán amerikai szenátor

Megvan, hova szökött a korrupcióval meggyanúsított spanyol király

Megvan, hova szökött a korrupcióval meggyanúsított spanyol király