szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hamarosan élesíthetik az Avigilon nevű rendszert Amerikában, ami támogatói szerint képes lehet felismerni, időben riasztani, és így megelőzni egy esetleges iskolai lövöldözést.

Tavaly februárban súlyos tragédia rázta meg az Egyesült Államokat. A floridai Parkland városának középiskolájába az intézmény egyik volt diákja, Nikolaus Cruz sétált be, majd válogatás nélkül kezdett el tüzelni az ott lévő diákokra és tanárokra. Az iskolai lövöldözésnek 17 halálos áldozata volt, további tizenhatan pedig megsebesültek. A The Washington Post beszámolója szerint az iskolában most egy szoftvert kezdenek tesztelni, amely képes a fenyegetést jelentő diákokat felismerni. Mindez komoly előrelépés lehet a biztonságos intézmények felé.

Az Egyesült Államokban korábban többször felmerült már, hogy valamilyen technológiai megoldással kellene erősíteni a biztonságot az iskolákban. Kínában már működik ilyen rendszer: 2018 nyarán teszt jelleggel indult el az első, iskolákba telepített kamerahálózat. Amerikában viszont leginkább ellenérzést váltanak ki a "mindent látó szemek", így ott eddig nem akartak ilyen megoldást alkalmazni. Most viszont ott is elindult a változás.

©

A beszámoló szerint a biztonság megőrzését célzó Avigilon egy olyan kameraszoftver-rendszer, amely lehetővé tenné a diákok nyomon követését. A hálózat összesen 145 kamerából áll, amelyeket a legmagasabb kockázati besorolást kapott iskoláknál telepítenek. Ez automatikusan jelezne a hatóság felé, ha valamilyen szokatlan dolgot észlelne, vagy olyan helyen talál embert, ahol nem volna szabad.

Az Avigilonban viszont többen kétkednek. A tanárok, szülők és diákok nem biztosak a rendszer pontosságában és hatékonyságában. A 15 éve oktató Kimberly Krawczyk szerint a szoftver nem fogja tudni megérteni, mi a helyes és mi a helytelen egy 3000 fős iskolában.

Márpedig a parklandi lövöldözés egyértelművé tette, hogy a biztonság érdekében lépni kell. Az 1 milliárd dollárért (kb. 283 milliárd forint) vásárolt, mesterséges intelligenciával felvértezett rendszer a támogatói szerint képes felismerni a veszélyes "viselkedést", így még azelőtt lehet tenni ellene, hogy baj történne.

©

A kritikusok ugyanakkor félnek attól, hogy a rendszer nemcsak pontatlan lesz, de személyiségi jogokat is sértenek a folyton figyelő kamerák. A hatékonyság tesztelését ráadásul épp azok a cégek végezték el, amelyektől beszerezték azt az iskolák számára.

A következő hetekben véglegesíthetik az Avigilon szerződését, így 600 ezer dollár (kb. 170 millió forint) megy majd arra, hogy felszereljék vele a floridai középiskolákat.

A program részleteiről azonban egyelőre nem sokat tudni, így azt sem, hogyan lehetne megakadályozni egy esetleges adatszivárgást. Ráadásul bizonyos helyezetekben meglehetősen pontatlan lehet, például, ha télen vastag kabátot húznak a diákok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!