szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutatók szerint ha eltűnnek a gomolyos rétegfelhők felőlünk, azzal gyakorlatilag végleg vége a bolygónak. Ez szerencsére nagyon távoli lehetőség, van azonban néhány valós probléma is, amivel már most szembe kellene néznünk.

A globális felmelegedés várható hatásairól már nagyon sokat hallhattunk, a Nature Geoscience című szaklapban azoban egy újabb veszélyforrásra hívták fel a figyelmet a kutatók. Ezek szerint a klímaváltozás miatt eltűnhet a stratocumulus, vagyis a gomolyos rétegfelhő – vagy ha úgy tetszik, vattafelhő. Ez azért igen súlyos probléma, mert emiatt gyakorlatilag 8 Celsius-fokot emelkedhet a globális átlaghőmérséklet.

©

Szerencsére ettől még távol vagyunk, ehhez ugyanis meg kellene négyszereződnie a légkörben lévő szén-dioxid részecskék számának: el kellene érnie az 1200-at, ami a jelenlegi érték háromszorosa. Ettől viszont még nem dőlhetünk hátra, így is van ugyanis olyan forgatókönyv, ami véget vethet a földi életnek. Ráadásul több is – írja az Earther.

Olvadó jég és a tengeszerint emelkedése

Az ENSZ szerint nagyjából 2,4 milliárd ember él a tengerparttól legfeljebb 100 km távolságra, és egyre többen költöznek oda. Mindez azért probléma, mert a tengerszint emelkedésével el kell majdn hagyniuk otthonaikat.

©

Az emelkedésmiatt már most is tűnnek el szigetek, a viharok pedig egyre pusztítóbbak lesznek a partok mentén. A sarki jég olvadásához már a 2-3 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet emelkedése is elegendő, ami még mindig nagyon messze van az előbb említett +8 foktól.

Ha a Déli-sark nyugati része elolvad, az 10 méteres szintemlkedést jelent majd.

Oxigénmentes óceánok

A világ óceánjai az elmúlt 50 évben mintegy 77 milliárd tonna oxigént vesztettek el, ami egyértelműen a klímaváltozás számlájára írható. A melegebb víz kevesebb oxigént tart meg, emiatt pedig kipusztulnak az élőlények.

Denise Breitburg, a Smithsonian Kutatóközpont vezető kutatója szerint az oxigénmentessé váló vizek nem jelentenek akkora fenyegetést, mint a felhők eltűnése, de így is igen súlyos következményei lesznek.

Hőhullámok

Az éghajlatváltozás egyik egyértelmű velejárója, hogy a hőhullámok egyre gyakoribbak és egyre keményebbek lesznek. Mindez kihatással van ránk, emberekre.

©

Csak 2017-ben mintegy 153 milliárd munkaóra esett ki emiatt, a gyerekek kevésbé tudnak tanulni miatta. A melegebb hónapokban nő a bűnözés mértéke is.

Beavatkozás

Sokan abban bíznak, hogy a mérnökök valamilyen módon képesek lesznek belenyúlni úgy a bolygó működésébe, hogy az javítson a helyzetünkön. Ezzel ugyan részben meg lehetne oldani a problémát, csakhogy a szén-dioxid kibocsátás tovább nőne, az óceánok savasodása sem állna meg, a növények pedig negatívan reagálnának a változásra, ami kevesebb élelmiszerhez vezet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendeletet adott ki a kormány: akármit dönt a főváros, beépíthető a Városliget

Rendeletet adott ki a kormány: akármit dönt a főváros, beépíthető a Városliget

SZFE-s hallgatók: Nem fogjuk beengedni az új vezetést

SZFE-s hallgatók: Nem fogjuk beengedni az új vezetést

Véget ér egy korszak: 11 év után végleg beszántják a Farmville-t

Véget ér egy korszak: 11 év után végleg beszántják a Farmville-t