szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alábbi androidos alkalmazás térképen mutatja, hol is készültek a Google Fotókban tárolt felvételek. Igazán érdekes appról van szó, azonban felvet némi adatvédelmi aggályt.

Az okostelefonokkal készült fotók melletti címkék azt is megmutatják, hol készült egy adott felvétel, azonban – ha csak nem rendszerezzük ennek megfelelően a képeket – az már nem is annyira egyszerű, hogy megtaláljuk egy adott helyen lőtt fotókat. Még jó, hogy az iOS-nek van az a kellemes funkciója (a Fotók appban), amelyik térképre teszi a képeket, azonban a Google Fotókban őrzött felvételeknél ezt nem teszi lehetővé.

Ezt a problémát orvosolja a Photo Map for Google Photos nevű ingyenes, androidos alkalmazás, ami – akárcsak az említett iOS funkció – térképre teszi a képeket, azokat is, amelyeket a Google Fotók tárol. Az alkalmazás használatához, pontosabban a fájlok eléréséhez csatlakozni kell a Google Drive-hoz. Erre azért van szükség, mert a Google Fotók API nem küld helyadatokat harmadik fél alkalmazásának, viszont a Photo Map épphogy szeretne hozzáférni a helyadatokhoz. És itt kerül elő az a probléma – mutat rá az Android Police –, hogy ekkor a felhasználó elvileg hozzáférést ad a Drive adataihoz a fejlesztő számára. Így ettől kezdve már csak az a kérdés, mennyire frusztrál ez valakit.

©

Amennyiben hagyjuk az appnak, hogy használja az adatainkat, akkor egy térképen tünteti fel a képeinket, jelezve, hány felvétel történt egy adott helyen. Arra is van lehetőség, hogy műholdas, hibrid, terep vagy 3D módban jelenítsük meg a térképet. Akár innen is törölhetünk a képekből, vagy megoszthatjuk azokat, mintha csak egy képgalériában lennénk. Ugyancsak kereshetünk képeket fájlnév és dátum alapján az alkalmazáson belül.

Mindenképpen hasznos appról van tehát szó, különösen akkor, ha valaki nem foglalkozik adatvédelmi aggályokkal. A legjobb persze az volna, ha a Google integrálna egy ilyen szolgáltatást a Google Fotókba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon