szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

E-mailekből, prezentációkból és találkozók leiratából állt össze az a 4000 oldalnyi dokumentum, ami igen súlyos váddal illeti a Facebook vezérét, Mark Zuckerberget.

A tavalyi év finoman szólva sem sorolható a Facebook legjobb évei közé. A közösségi oldal több adatszvárgási botrányba is belekeveredett, ami nem tett túl jót sem a cég hírnevének, sem a megbízhatóságának. Mindez azonban semmi lehet ahhoz az adatkezelési ügyhöz képest, aminek bombáját kedden robbantotta az NBC News, a Computer Weekly, valamint a német Süddeutsche Zeitung.

A lapokhoz mintegy 4000 oldalnyi olyan dokumentum került, amely többek között a cég belső levelezését tartalmazza. Ezek alapján úgy tűnik, Mark Zuckerberg érzékeny felhasználói adatokhoz biztosított hozzáférést olyan alkalmazásfejlesztők számára, amelyek a Facebook "barátai" voltak. Mindez állítólag jutalom volt azon "harmadik felet jelentő" fejlesztőknek és cégeknek, akikkel/amelyekkel jó kapcsolatot ápolt Zuckerberg, vagy jelentősebb összeget költöttek el náluk hirdetésekre.

©

A cégeket emellett arra is ösztönözték ezzel, hogy osszák meg adataikat a Facebookkal. Akik ezt nem tették meg, azokat "kizárták" a jutalmazottak köréből.

A fenti módszer arra volt jó – a Facebook szemszögéből –, hogy 2011 és 2015 között megszilárdítsa a közösségi oldal piacvezető szerepét. A Duncan Campbell oknyomozó újságíró által összegyűjtött dokumentumok e-maileket, prezentációkat, találkozókról készült összefoglalókat, valamint a cégen belüli csevegéseket is tartalmaznak.

A Facebook az NBC Newsnak azt mondta, a dokumentumok hitelesek, ugyanakkor a történet félrevezető. Paul Grewal, a cég alelnöke és helyettes tanácsadója szerint a dokumentumok csupán a történet egyik oldalát mutatják be, és nem veszik figyelembe a kontextust. Azt viszont határozottan kijelentette, soha nem adták el a felhasználók adatait.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Törölték a Hamiltonra kiszabott bírságpontokat

Törölték a Hamiltonra kiszabott bírságpontokat

Karácsony bemutatta, milyen rakpartot álmodtak meg

Karácsony bemutatta, milyen rakpartot álmodtak meg

Hogyan tárgyaljunk emberek különböző típusaival?

Hogyan tárgyaljunk emberek különböző típusaival?