szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tervek szerint 2020-ban léptené életbe az osztrák kormány azt a törvénytervezetet, ami megszüntetni az anonimitást az interneten.

Régóta jelent komoly problémát az interneten, hogy valaki kamu profillal beregisztrálva ír gyűlöletkeltő bejegyzést/hozzászólást például egy közösségi oldalon, vagy épp sérteget és megaláz másokat. A jelek szerint az osztrákokban megérett a gondolat, hogy ezen változtassanak, a helyi kormány ugyanis egy igen fontos törvénytervezetet készített el.

A Der Standardra hivatkozva az Engadget azt írja, a törvénytervezet arra kötelezne minden egyes felhasználót, hogy a cégek számára a teljes nevüket és címükett is megadják. Mindezt azért, mert csak így lehetne hozzászólást írni egy adott oldalon. Ettől persze ugyanúgy használhatná az illető a becenevét, de egy problémás/törvénysértő bejegyzés esetén azonnal "meg lehetne találni". Azok a cégek, amelyek nem tartják tiszteleben a törvényt, 500 ezer euró (kb. 142 millió forint) pénzbírsággal lennének sújthatóak, míg a következő alkalommal már a duplája lenne a büntetés.

©

Persze nem minden egyes weboldalra vonatkozna ez a szabály. A tervek szerint ehhez minimum 100 ezer regisztrált felhasználóval kell rendelkezni, az éves bevétel haladja meg az 500 ezer eurót, vagy a támogatás az 50 ezer eurót (kb.14,2 milló forint).

Ha az Európai Unió elfogadja a tervezetet, 2020-ban már életbe is léphet a változás.

Az osztrák törvényjavaslat miatt sokan aggódnak. Bár a kisebb oldalak felhasználói bázisa szabadon növekedhet, míg el nem érik a törvényben előírt adatszolgáltatás alsó határát, épp azoknak a mikroközösségeknek kedveznek ezzel, ahol folyamatosan találkozni jogsértő tartalommal, ugyanakkor kicsik (így láthatatlanok), és reklám sem fut rajtuk.

©

Arról nem is beszélve, hogy a törvény az osztrák kormányzópárt kisebbik koalíciós partnere, a Szabadság Párt számára lehetővé tenné, hogy ne szabjon gátat a gyűlöletbeszéd közzétételének a saját oldalán.

A legfőbb szempont ugyanakkor, hogy az oldalak a hackerek számára valódi aranybányává válnak, hiszen nemcsak a felhasználók teljes nevéhez, de még a lakcíméhez is hozzá tudnak jutni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Füstmentes kvíz: 10+1 kérdés a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről

Füstmentes kvíz: 10+1 kérdés a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről