Finn kutatók szerint az állati fehérjékben gazdag étrend (különösen a sok vörös hús fogyasztása) megnöveli a halálozási kockázatot a növényi alapú fehérje fogyasztásához képest. A Kelet-Finnországi Egyetem kutatócsoportja 1984-ben kezdte el a vizsgálatát: 2600, 42 és 60 év közötti finn férfi étkezési szokásait kísérték figyelemmel több mint húsz éven keresztül.
Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban publikált eredmények szerint azoknál a férfiaknál, akiknél a fehérje-bevitel elsődleges forrása állati eredetű volt (több mint 200 gramm hús naponta), 23 százalékkal magasabb halálozási kockázatot figyeltek meg, mint azoknál, akik 100 gramm húsnál kevesebbet ettek naponta. Hús alatt a kutatók a vörös húst (marha, sertés) értették – ezek köztudottan egészségtelenebbek a fehér (pl. csirke) húsnál. Egyértelmű összefüggést találtak a vöröshús-fogyasztás és a daganatos megbetegedések, a bélbetegségek és a korai halálozás között.
Az is kiderült, hogy a túlzott fehérje-bevitel (akár állati, akár növényi eredetű) megnövelte a halálozási kockázatot azoknál, akik 2. típusú cukorbetegségben, szív- és érrendszeri megbetegedésben vagy valamilyen daganatos betegségben szenvedtek a vizsgálat kezdetekor. Viszont az egészséges embereknél nem találtak ilyen összefüggést.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.