szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA mellett a japánok is "elutaznának" a Marshoz, ám ők nem a vörös bolygót kutatnák.

Miközben a NASA boszorkánykonyhájában már gőzerővel folyik a Mars 2020 Mars-járó összeszerelése, a japánok is saját Mars-projektbe fogtak, amibe a németek és a franciák is besegítenek. A japán űrügynökség (JAXA) azonban nem a vörös bolygóra, hanem annak két holdjára, a Phoboszra és a Deimoszra szállna le.

A Martian Moons eXploration (MMX) nevű projektben a németek és a franciák egy holdjáró fejlesztésébe szállnak be, amivel a két hold körül keringene majd az űrhajó. Emellett a németeknek köszönhetően a japánoknak arra is lehetőségük lesz, hogy tanulmányozzák, miként viselkednek az eszközeik a mikrogravitációban.

A kutatók arra kíváncsiak, honnan származnak a Mars említett holdjai, és milyen az összetételük. Mindez fontos adalék lehet egy későbbi misszióhoz, amiben üzemanyagot kell előállítani a rakéták számára. Ha a holdak egyfajta "benzinkútként" szolgálnának, akkor kevesebb üzemanyaggal (és így kisebb súllyal) is neki lehetne vágni egy utazásnak.

A tervek szerint 2024-ben indítanák el az űrhajót a Mars felé, 2025-ben érné el a holdakat az MMX, majd 2029-re mintákkal megrakva térne vissza a Földre.

Ha kíváncsi a különböző Mars-projektekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot

Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot

Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó

Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett