szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több YouTube-videós is állítja, az LMBT-témákkal foglalkozó videók alatt nem jelenhetnek meg hirdetések, és a csatorna sem kaphat akkora figyelmet, mint mások.

A videókészítők egy csoportja a YouTube-ot és a Google-t (mint a YouTube tulajdonosát) is beperelte, mert szerintük a két cég diszkriminálja a melegekkel kapcsolatos videókat és azok készítőit. A csoport szerint nemcsak limitálják az LMBT-videók alatt futó reklámokat, de azok elérhetőségét és felfedezhetőségét is korlátozzák – írja a BBC. A YouTube tagad, a vállalat szerint a szexuális irányultság és a nemi identitás semmilyen formában nem befolyásolja azt, hogy a videók részesülhetnek-e a hirdetési bevételekből, vagy megjelenhetnek-e a keresési eredmények között.

A csoport többek között azt sérelmezi, hogy a YouTube

  • eltávolítja a hirdetéseket az olyan videók alól, amelyek tartalmazzák a meleg vagy a leszbikus szavakat,
  • az LMBT-videókat gyakran érzékenynek vagy felnőtt tartalomnak címkézi fel, és korlátozza azok megjelenését a keresési eredmények vagy az ajánlások között,
  • a hozzászólásoknál nem tesznek meg mindent a gyűlöletbeszéd visszaszorításáért.

A keresetet olyan videósok nyújtották be, mint Bria Kam és Chrissy Chambers, Amp Somers, Chase Ross és Lindsay Amer. Somers szexuális felvilágosító videókat készít, Amer LMBT-témájú oktatóvideókat forgat, míg Ross transznemű férfiként számol be a tapasztalatairól. A keresetben emellett azt is állítják, a Google megtagadta a GNews! című műsor reklámozását annak "sokkoló" tartalma miatt.

Amp Somers, Chrissy Chambers és Chase Ross
©

A BBC News szerint a Google egyik hirdetéssekkel foglalkozó szakembere a telefonban azt mondta, a "melegekkel kapcsolatos szexuális tartalom" nem reklámozható, mert megszegi a hirdetési szabályzatot.

Alex Joseph, a YouTube szóvivője szerint ugyanakkor szó sincs arról, hogy korlátoznák a melegek jogait a videómegosztón, és a fent említett "címkék" sem befolyásolják a videó megjelenését vagy bevételszerzési lehetőségét. Emellett hangsúlyozta, hogy a platformon tilos a gyűlöletbeszéd terjesztése, és ezellen mindent meg is tesznek.

A szakember szerint 2019 első három hónapjában 220 millió hozzászólást távolítottak el, amelynek 99 százalékát automatikusan ismerte fel a rendszer. Emellett 3000 olyan csatornát is töröltek, ami gyűlöletbeszédet terjesztett.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szexuális élményekkel, játékokkal és eszközökkel foglalkozó videók alatt nem jelenhetnek meg hirdetések. Hogy melyik videó tartozik a fent említett kategóriába, azt egy automatikus rendszer dönti el, ami ellen a felhasználók bármikor fellebbezhetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtiltotta a kormány, hogy adót emeljenek az önkormányzatok

Megtiltotta a kormány, hogy adót emeljenek az önkormányzatok

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán

Graffitivel emlékeznek Maradonára Óbudán

Graffitivel emlékeznek Maradonára Óbudán