szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elon Musk és Jack Ma szócsatájával kezdődött a sanghaji WAIC-konferencia, amit a mesterséges intelligenciával kapcsolatban rendeztek. A világ két legismertebb üzletembere eltérő véleményen volt, abban viszont egyetértettek, hogy a gépek túl gyorsan fejlődnek. Más tudós úgy látja: éppen ez a jó, így törölhetjük el a halált.

Optimista a jövőt illetően, a mesterséges intelligenciában pedig komoly potenciált lát Jack Ma, a kínai Alibaba alapítója, aki a sanghaji WAIC (World AI Conference) konferencián szócsatázott egyet a Tesla és SpaceX cégek első emberével, Elon Muskkal – tudósított a BBC.

A duó 45 percig beszélgetett az MI várható fejlődéséről, és arról, hogy kell-e félnünk a robotoktól. Ma szerint utóbbi badarság, a technológia szerinte hatalmas lehetőséget jelent, ami új típusú munkahelyek megjelenéséhez vezethet. „Úgy gondolom, a jövőben elég lesz heti három napot dolgozni, de akkor is maximum 4-4 órát” – fogalmazott a milliárdos kínai.

©

Jack Ma abban is biztos, hogy a gépek nem veszik el a munkánkat, ellenkezőleg: addigra olyan sok feladata lesz az embernek, hogy nyűgként tekint majd rájuk. A robotok viszont ott lesznek, és elvégzik majd helyettünk. A mesterséges intelligenciára Ma szerint nem bűnként kell tekinteni, hanem kihasználható lehetőségként. „Úgy hiszem, ha sikerül kiaknáznunk, egy olyan korszakba lépünk, ahol az emberek akár 120 évig is élhetnek” – mondta.

[Feltalált valamit a mesterséges intelligencia, most eldőlhet, mennyire kezeljük a gépet "emberként"]

A SpaceX és Tesla cégeket vezető Elon Musk sokkal borúsabban látja a jövőt. Szerinte óvatosnak kell lennünk, mert a gépek már most is nagyon gyorsan fejlődnek. (Ebben a kérdésben Ma is egyetértett vele, ő ugyanakkor egész máshogy tekint rá.) Musk úgy véli, meg kell találnunk a módját, hogy kommunikálni tudjunk az eszközökkel, mert ha nem tesszük, súlyos árat fizethetünk: az emberi civilizáció ihatja a meg a levét.

©

Utóbbi téren már körvonalazódnak a megoldások. Musk július végén egy olyan kütyü érkezését jelentette be, ami az agyból olvas ki jeleket. A fejlesztés remekül halad, annyira, hogy 2020 második negyedévében már emberekbe is beültethetik a szenzorokat. (Az eszközök a Parkinson-kórt, de még az epilepsziát is képesek lehetnek meggyógyítani.)

Musk a munkahelyek kérdésében is más állásponton volt, mint vitapartnere. Ő ugyanis azt mondta, ha az MI eléri fejlődése csúcsát, tömeges munkanélküliség kezdődhet, mert abban a világban bizonyos foglalkozások egyszerűen értelmüket vesztik majd. Így szerinte ezen a téren van szükség lépésekre, mert az időnk vészesen fogy.

Mindkét félnél messzebb ment alapműnek számító 2005-ös könyvében Ray Kurzweil jövőkutató. Azt állítja: a technológiai fejlődés hamarosan elér egy olyan pontra, amely után lényegében örökké élhetünk.

Ha érdeklik a mesterséges intelligenciával kapcsolatos hírke, fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fontos teszt jön: 15 km magasra küldi fel a SpaceX az űrhajót, amivel embereket vinne a Marsra

Fontos teszt jön: 15 km magasra küldi fel a SpaceX az űrhajót, amivel embereket vinne a Marsra

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

Vidnyánszky embere is gyanúba került a POSZT-pénzek lenyúlása ügyében

Vidnyánszky embere is gyanúba került a POSZT-pénzek lenyúlása ügyében