szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Válaszolva az amerikai űrhivatal Hold- és Mars-kutatási terveire, a Lockheed Martin bemutatta a Holdon leszállni képes űrhajójának modelljét.

Ember a Holdon
1969. július 20-án az amerikai Apollo-program legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin "Buzz" Aldrin elsőként lépett a Holdra. Fél évszázad elteltével újra kiújult a verseny a Hold meghódításáért, de ezúttal már nagyobb a tét. Cikksorozatunkban áttekintjük a Hold-kutatás 50 éves történelmét és felvázoljuk az égitest kolonizálásának lehetséges forgatókönyveit.
Friss cikkek a témában

A NASA azt tervezi, hogy az 1972-es Holdra szállás óta először űrhajósokat küld az égitestre egy jövőbeni Mars-expedíció előkészítésének részeként. Ennek jegyében arra kérték az űripar legnagyobb vállalatait, hogy készítsenek terveket egy Hold körül keringő űrállomás, a Lunar Gateway megépítésére és a Holdon való leszállásra.

©

Az űrállomást a tervek szerint más országok segítségével készítik el a 2020-as években, és 2026-ra négy ember fogadására lesz képes. Az űrhajónak az lesz a feladata, hogy a Hold felszíne és a Lunar Gateway között ingázzon.

©

A Lockheed Martin által a Brémában megtartott űrhajózási világkongresszuson bemutatott modell, ha megvalósítják, négy embert lesz képes befogadni, egy tonnányi berendezést szállítani, és két hétig maradhat a Holdon üzemanyag-utánpótlás anélkül. A négy lábbal rendelkező űrhajó első látásra hasonlít az 1969-es Holdra szállás űrhajósai által használt űreszközre, csak valamivel magasabb annál.

Ezen misszió előtt, 2023-ban a NASA űrhajósokat akar küldeni a Holdra az Orion űrhajóval, amelyet szintén a Lockheed Martin tervezett. Az űrhajót a még fejlesztés alatt álló, minden korábbinál nagyobb teljesítményű óriásrakéta, a Space Launch System viszi a világűrbe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!