szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple végre meghallotta a felhasználók kérését, és újratervezte a Butterfly billentyűzetet, így a 16 colos MacBook Pro már egy új konstrukcióval került a boltokba. De nem ez az egyetlen fontos tulajdonsága.

Eredetileg októberre várta a közönség, hogy az Apple bemutassa az új, nagy kijelzős MacBook Próját, végül azonban nem így lett. A cupertinói cég végül most szerdán rántotta le a leplet a készülékről, ami a korábbi híreszteléseket igazolva 16 colos kijelzővel érkezett meg.

Az egyik legfontosabb változás, hogy végre visszatért a billenytűzetre a fizikai Escape gomb. Emiatt kisebb lett a Touch Bar, de emiatt valószínűleg kevesen fognak könnyeket hullatni. Magát a billentyűzetet teljesen átalakították, így a Butterfly helyett ebbe a gépbe már a Magic Keyboard került. Mindez persze nem azt jelenti, hogy az asztali gépek billenytűzetét építették be a laptopba, csupán azt, hogy a fejlesztők abból merítettek inspirációt. Az elnevezése ezért lett ugyanaz.

©

A kijelző – amellett, hogy nagyobb lett – kisebb kerettel is rendelkezik. Az Apple szerint felül 25, oldalt pedig 34 százalékkal lett keskenyebb a keret. A Retina kijelző 3072x1920 pixel felbontású lett, a fényereje 500 nit, a pixelsűrűsége pedig 226 ppi.

©

A fizikai paramétereket érintő további változás, hogy a laptop vastagabb és nehezebb lett a korábbi verzióhoz képest. Persze mindezt azért nem kell túlságosan komolyan venni: előbbi 15,5 milliméterről nőtt 16,25 milliméterre, míg a súlya 1,8 kilogrammról 1,95 kilogrammra változott. Lényegében olyan, mintha betennénk a táskába mellé 15 deka párizsit.

©

A 16 colos MacBook Prót többféle változatban is elkészítették. Ennek köszönhetően van hat- és nyolcmagos Intel Core processzorral szerelt verzió, amihez 4 GB-os AMD Radeon Pro 5300M, vagy a szintén 4 GB-os, de 8 GB-ra fepimpelhető 5500M GPU társul. Memória tekintetében 16 GB-nál indul a kínálat, a legdrágább verzióba pedig 64 GB-ot pakoltak a DDR4 RAM-ból. Tárhely tekintetében a maximum 8 TB lett – SSD, természetesen. Mindehhez 11 órányi üzemidőt ígér az Apple.

A gépre négy Thunderbolt 3-as csatlakozó került, és van rajta csatlakozás a fejlhallgatónak is. A billentyűzet jobb felső sarkánál található az ujjlenyomat-olvasó Touch ID, az SD-kártya slotjáról viszont továbbra is le kell mondaniuk a felhasználóknak.

Az alapmodell ára 949 990 forint, amihez 2,6 GHz-es, de a Turbo Boost technológiával 4,5 GHz-esre feltornázhazó, 6 magos, kilencedik generációs Intel Core i7 processzor, 16 GB RAM, 4 GB-os AMD Radeon Pro 5300M grafikus processzor és 512 GB tárhely tartozik.

Az abszolút csúcsmodellt már

  • 2,4 GHz-es, de Turbo Boosttal 5 GHz-ig húzható 8 magos Intel Core i9-es processzorral,
  • 64 GB RAM-mal,
  • 8 GB-os AMD Radeon Pro 5500M GPU-val, és
  • 8 TB tárhellyel

kínálja az Apple. Ez a gép árán is meglátszik, 2 311 190 forintot kell érte fizetni. A gépeket már el is kezdte árusítani az Apple.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát

A digitalizáció alapjaiban változtatja meg a könyvelői szakmát

Illegális szexpartin vett részt egy EP-képviselő

Illegális szexpartin vett részt egy EP-képviselő