szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak mindenre, hanem "mindenre is" felkészül a nyílt forráskódú szoftverek kincsesbányájaként működő GitHub. A Linux és az Android forráskódját már lementették egy esetleges világvégére készülve, de folyamatosan konzerválják a többit is. Ha beüt a baj, ezek az információk talán segítenek az emberiségnek gyorsabban felállni.

A Microsoft által tavaly felvásárolt GitHub vezetői a Universe Developer Conference című fejlesztői rendezvényen jelentették be: elindítják az Archive Programot, azzal a céllal, hogy megőrizzék az összes nyílt forráskódú szoftvert az utánunk következő generációk számára. Az Engadget írja, hogy az első mentett adatok között a Linux és az Android forráskódját találhatjuk meg, valamint különböző programozási nyelvek, webes platformok, kriptovaluták és a mesterséges intelligenciához kapcsolódó eszközök kódját.

©

A tervek szerint 2020 februárjáig minden nyilvános információt lementenek majd. Mindezt többféle formátumban és helyszínen teszik, többek között a Spitzbergák hatalmas, 250 méter mélyre fúrt tárolójában. Az adatok tárolására vas-oxid porral bevont filmtekercseket használnak, melyeket, ha úgy hozza az élet, akár egy nagyítóval is "el lehet majd olvasni". A szakemberek szerint a film nagyjából 1000 éven át képes kitartani.

Nem ez a forráskódhalom, digitálisan őrzött információ a Spitzbergákon. Mentettek már oda zenét, műalkotásokat, tudományos felfedezéseket, történelmi kéziratokat és régészeti leleteket is. A szakemberek szerint, ha bekövetkezne a legrosszabb, ezekkel az adatokkal újra fel lehetne építeni a globális társadalmat.

Ha mégsem lenne rá szükség, időkapszulának még mindig jó lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy új kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltásából egy is 80 százalékos védettséget ad

Egy új kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltásából egy is 80 százalékos védettséget ad

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Itt vannak az első részletek Harry herceg és Meghan Markle interjújából

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem