szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kiszivárgott dia után az AMD inkább maga árulta el, milyen újdonsággal készülnek jövőre. A fejlesztés egy izomerejű processzornak tűnik.

Egy olyan új, 64 magos Threadripper processzort tervez kiadni 2020-ban az AMD, amely 128 darab végrehajtószállal és 288 megabájt gyorsítótárral rendelkezik – írja a The Verge, amely azt is megemlíti, hogy a fejlesztést egy véletlenül kiszivárgott dia buktatta le. A processzorgyártó azóta megerősítette újdonsága érkezését.

A feltehetően egy céges prezentációból származó slide arról ugyanakkor nem tesz említést, hogy az egységet milyen összegért tervezi árulni az AMD. A gyártó eddig két Threadripper chipet adott ki, de azok egyike sem érte el a most megszellőztetett számítási teljesítményt.

Az új fejlesztést Threadripper 3990X néven emlegetik, a slide-on pedig egy olyan mondat is olvasható volt, hogy az AMD minden konkurens fejlesztését térdre kényszerítené vele. Mindebből az következik, hogy a Threadripper 3990X-szel az AMD elsősorban az otthoni masinákat szeretné megcélozni.

A The Verge ugyanakkor megjegyzi, a 64 magos chipek a felhasználók többségének felesleges fejlesztések, hiszen egy átlagos munkakörnyezetben aligha akad olyan feladat, amely ekkora erőt igényelne. Még a hardcore játékosoknak sincs szükség ilyen teljesítményre, a modern játékokat ugyanis ennél sokkal gyengébb komponenssel is el lehet indítani.

Az AMD újdonsága ráadásul biztos jókora étvágyú lesz, így nem is fogadja be akármilyen felszereltségű asztali eszköz. Mondjuk ez legyen a kisebbik gond. A Threadripper processzorok ugyanis nagyon nem olcsó termékek, az első kettőt is közel 2 ezer dollárért, vagyis kb. 610 ezer forintért kínálja az AMD. Ebből már sejthető, mit kérhetnek a jövőre érkező nagytesóért.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Járványadatok: 123 halott, 4668 fertőzött

Járványadatok: 123 halott, 4668 fertőzött

A Goldman Sachs vezetője "javításra váró aberrációnak" nevezte az otthoni munkavégzést

A Goldman Sachs vezetője "javításra váró aberrációnak" nevezte az otthoni munkavégzést

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében

Halálra gázoltak egy gyereket Eperjes közelében