szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Greenpeace a fővárosban, valamint Pécsett és Miskolcon mérte meg a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettségét, az intézmények több mint kétharmadánál különösen egészségtelen volt a levegő.

A Greenpeace 41 fővárosi és vidéki iskolánál mérte meg a nitrogén-dioxid-szennyezettséget, ezek közül 28-nál tapasztalt a normálisnál jóval magasabb értékeket, három intézménynél különösen magas volt a szennyezettség, írja a zöld szervezet közleményében.

A Greenpeace 2019. szeptember 17. és október 15. között végzett vizsgálatokat, a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettségét diffúziós csövekkel mérte. Huszonnyolc esetben mutatott a mérés magas, a Greenpeace szerint már elfogadhatatlan, 40 mikrogramm/köbméter feletti értéket. Ez az éves határértéknek felel meg, mely felett a Greenpeace álláspontja szerint már jelentős a légszennyezettség.

Budapesten és a környékén 30 oktatási intézményt (iskolát, óvodát) vizsgáltak, amelyek közül 23 iskolánál volt 40 mikrogramm/köbméter feletti a nitrogén-dioxid koncentráció. Három esetben extrém magas értéket mutattak az eredmények: a körülbelül egy hónapos mérés átlaga magasabb volt még a 24 órára megadott 85 mikrogramm/köbméteres határértéknél is.

Pécsett a 9 iskolánál, illetve óvodánál kihelyezett cső által mért érték 5 esetben haladta meg a 40 mikrogramm/köbméter értéket, Miskolcon viszont alacsonyabb szennyezettséget mutattak a kihelyezett csövek. Igaz, az amúgy a légszennyezettségnek egyik leginkább kitett borsodi megyeszékhelyen inkább a részecskeszennyezés jelent igazából gondot a Greenpeace szerint.

„Azt várjuk minden felelős városvezetőtől, hogy a lakosság védelmében tegyen meg mindent a szennyező járművek korlátozásának és a fenntartható közlekedés terjedésének, fejlődésének érdekében

– mondta el Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország légszennyezési szakértője.

A szervezet közleményében felhívta a figyelmet, hogy a nitrogén-dioxid városi környezetben döntően a dízeljárművek kipufogócsövéből kerül a levegőbe, belélegezve csökkenti a tüdőfunkciót és különféle légzőszervi károsodásokat okoz, valamint kapcsolatba hozható szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is. Növeli továbbá az asztmás megbetegedések számát, és kitettség esetén könnyebben elkapunk légúti megbetegedéseket. A szennyezett területeken a csecsemők alacsonyabb születési súllyal jönnek világra.

A Greenpeace legutóbb az asztma világnapján mutatta be az iskolák környékén végzett légszennyezettségi méréseinek eredményét.  Ezek szintén azt mutatták, hogy sok oktatási intézmény közelében jelentősebb a szennyezettség, mint a közeli, hivatalos mérőállomásokon. A szervezet 24 budapesti és főváros környéki iskolánál végzett vizsgálatokat, 17-nél született értékelhető eredmény, ezek közül 8 esetében a mért eredmények meghaladták a nitrogén-dioxidra megadott 40 mikrogramm/köbméter éves határértéket is.

A Greenpeace Magyarország októberben ismertette azt a jelentését, amely tíz magyarországi kórháznál mért szennyezettségről szólt. A háromhetes vizsgálat alatt tíz mérési pontból kilenc helyszínen magasabb volt a nitrogén-dioxid-szennyezettség mértéke, mint az éves határérték. A legsúlyosabb számok a Semmelweis Egyetem (SOTE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Üllői úti részlegénél, a Heim Pál Gyermekkórháznál, az MH EK Honvéd Kórháznál, valamint a Tölgyfa utcai Gyermek-Tüdőgyógyászati Járóbeteg-szakellátás épületénél elhelyezett mérőeszközök mutatták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Élet+Stílus

Több városban továbbra is magas a légszennyezettség

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint a szokatlanul meleg és száraz időjárás ellenére egészségtelen a levegő Debrecenben és Nyíregyházán, illetve további négy településen, Miskolcon, Oszláron, Szegeden, Székesfehérváron is kifogásolt a levegőminőség.

MTI Tech

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

A levegőben lévő szennyezőanyagoknak való kitettség növeli a csendes vetélés kockázatát – állapították meg kínai kutatók. Ilyenkor a terhesség megszakadása olyan egyértelmű jelek nélkül történik, mint a vérzés vagy a görcsölés.

Először Írországban, majd Magyarországon házasodott egy magyar nő, most a rendőrség nyomoz ellene

Először Írországban, majd Magyarországon házasodott egy magyar nő, most a rendőrség nyomoz ellene

A dalai láma is megkapta az első oltását

A dalai láma is megkapta az első oltását

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben