szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csennai tengerpartján több kilométer hosszan fehér hab jelent meg, amiről egyelőre nem tudják, pontosan miből van.

Indiának már eddig is komoly problémákkal kellett szembenéznie a környezetszennyezéssel kapcsolatban, most azonban egy újabb, igen aggasztó jelenségre figyeltek fel a Csennaiban élők. Az ország egyik leghíresebb strandját, a Marina Beach-et már negyedik napja sűrű, fehér hab borítja be – számolt be róla a francia AFP hírügynökség.

A fehér hab a helyeik szerint rendkívül büdös, a helyi hatóság pedig azt tanácsolta a halászoknak, hogy egy ideig inkább ne fussanak ki a tengerre. Ennek ellenére nagyon sokan mennek a habok közé, elsősorban gyerekek. Az orvosok is azt tanácsolják, hogy aki teheti, maradjon távol a habtól, mert bőrkiütéseket okozhat.

©

Az AFP szerint a tengerpart felhabosodása nem egyedi jelenség, általában a monszun időszakában figyelhető meg. A szakemberek szerint ugyanakkor a mostanit valószínűleg nem a felszaporodott algák pusztulása okozza. A kutatók már vettek mintát belőle, de az elemzés eredményére egyelőre várni kell.

2017-ben volt már hasonló probléma, akkor több ezer hal pusztult el a kialakult szennyezés miatt. Egy helyi halász eközben arra panaszkodott, hogy még azt a kevés halat sem veszik meg tőle, amit ki tud fogni.

A szakértők szerint a probléma forrása az utóbbi időszak heves esőzése lehet, ami a kezeletlen szennyvizet egyenesen a tengerbe mosta. A hab valószínűleg a más szennyezőanyagokkal keveredő mosószermaradványokból származhat. Mindez annak az igen komoly problémának az eredménye (lehet), hogy más nagyvárosokhoz hasonlóan Csennai is csak a szennyvíz 40 százalékát tisztítja meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg