szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokban új céggel bővült az Apple-höz csatlakozott vállalatok listája, ez a mostani pedig különösen izgalmas: a fotójavítás terén értek el látványos eredményt.

Az idei iPhone-okkal régi lemaradását is pótolta az Apple, hiszen ezek a telefonok már sokkal jobb képet készítenek, nem mellesleg éjszaka is használhatók. A kamerákat érintő fejlesztés ugyanakkor nem ért véget, erről egy új felvásárlás is árulkodik.

A Bloomberg számolt be róla, hogy az Apple nemrég hozzájutott egy brit startuphoz, a Spectral Edge-hez, amely egy érdekes fotótechnológiával hívta fel magára a figyelmet: olyan megoldást sikerült kitalálniuk, illetve szabadalmaztatniuk, amellyel a rosszabb képeket sokkal jobb minőségűvé változtatják. Íme az eredmény:

©

Mivel az Apple csak nagyon ritkán kommentálja egy-egy felvásárlását, valószínű, hogy a Spectral Edge miatt sem tesznek kivételt. Főleg, ha olyan dologról van szó, amelyet egy későbbi projektnél, például a jövő évi iPhone-oknál terveznek felhasználni. (A cupertinói cég egyébként elég gyakran vesz meg olyan vállalatokat, melyek megtetszenek neki.)

Azt, hogy az Apple mennyiért jutott céghez, nem tudni, a TechCrunch viszont több információt is megosztott róla, miután a Spectral 2018-ban több mint 5 millió dollárt kalapozott össze ötleteinek megvalósítására. A startupot 2014-ben alapították, és eleinte a Kelet-angliai Egyetemen belül működött. A csapat olyan technikát fejlesztett ki, amely gépi tanulás segítségével képes drámai minőségjavulást elérni a gyenge fotóknál.

A startup maga úgy határozta meg a technológiát, mint egy majdnem bárhol kamatoztatható eljárás. A képjavító ötlet ugyanis nem csak fotóknál működik, a videókat is kezeli, így akár kamerával felszerelt drónoknál, továbbá biztonsági rendszereknél is alkalmazható. Az Apple valószínűleg nem ilyen irányban szeretné továbbvinni, de persze semmi sem lehetetlen.

Ha érdeklik az iPhone-okkal kapcsolatos hírek, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!