szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a Windows 10 fejlettebb elődeinél, azért ennél az operációs rendszernél is előfordul, hogy olyan alkalmazások futnak a háttérben, melyekre nincs szükség. Mutatjuk, hogy kapcsolhatja ki ezeket.

Mint minden Windows-verzió, a Windows 10 is rendelkezik néhány (okos)funkcióval, melyekkel meggyorsíthatjuk a szoftver és azzal a számítógép/laptop működését. Előfordulhat ugyanis, hogy olyan programok futnak a háttérben, melyekre az adott pillanatban nincs szükség, de a felhasználó azt már nem látja, mi az, ami megcsapolja az erőforrásokat.

Utóbbi a laptopok esetében válhat igazán zavaróvá, hiszen a háttérben futó programok nem csak a teljesítményből vesznek el, hanem a gép akkumulátorának energiáját is csökkenthetik. Irodai munkavégzéskor még nem annyira fájó ez, ha viszont úton, például vonaton utazva dolgozna valaki, mindjárt felértekelődik az aksi kapacitása.

©

A háttérben futó programokat szerencsére gyorsan kikapcsolhatjuk, független attól, hogy notesz- vagy asztali gépet használunk. Mindenekelőtt kattintsunk a Start menüre, majd a keresőbe írjuk be a Gépház szót. Ezzel a Windows fontos beállításaihoz jutunk. Keressük meg az Adatvédelem modult, majd a balon lévő sávban válasszuk ki a Háttérben futó alkalmazások menüpontot.

A szoftvert úgy alkotta meg a Microsoft, hogy a feleslegesnek talált appokat egyszerre, de akár egyesével is leállíthatjuk. Utóbbi nyilván akkor hasznos, ha az átlagosnál több programmal dolgozunk, néhányat pedig bekapcsolva hagynánk, végezzék csak a dolgukat. Amikre nincs szükség, a mellettük lévő kapcsolóval azonnal leállíthatók.

[És ezt ismeri? Mutatunk még egy hasznos Windows-trükköt, sokszor jól jöhet]

Egy apró, ám annál hasznosabb tipp: a feleslegesnek vélt szoftverek kikapcsolása előtt előbb gondolja át, melyek azok, amiket nem használ, hiszen elképzelhető, hogy valamelyiket csak az adott pillanatban érzi szükségesnek. A listában lévő, de már leállított programokat ugyanitt bármikor visszakapcsolhatja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló tippekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat