szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több ponton is szigorított felhasználási feltételein a Facebook. Úgy tűnik, egy kicsit jobb hely lehet a közösségi oldal. De fontos, hogy mindenki odafigyeljen az új szabályokra, bizonyos témákban a viccnek szánt durvaságok is szankciókat vonnak maguk után.

A Facebook időről időre frissíti a felhasználási feltételeit, hogy egyértelművé tegye, mit szabad és mit nem a közösségi oldalon. Ez történt 2019 utolsó heteiben is, az időzítés azonban ezúttal nem volt túl szerencsés. A Gizmodo vette észre, hogy legutóbb december 19-én jöttek ki a sok változást tartalmazó módosítással – csupán néhány órával azután, hogy alkotmányos vádat emeltek Donald Trump ellen.

A Facebook szóvivője szerint az, hogy a két esemény szinte egy időpontra esett, csak a véletlennek köszönhető. Az viszont semmiképpen nem jó, hogy az amerikai elnök ügye szinte teljesen elvitte a showt, így alig kapott a változás, pedig van néhány dolog, amelyre érdemes ezután odafigyelni.

Moderátorok a Facebooknál. Egyszerűbb dolguk lesz a jövőben.
©

Az új szabályozás értelmében mostantól az emberi méltóságot sértő bejegyzéseket – legyen az szöveges vagy képi – sokkal szigorúbban veszi majd a Facebook. Ennek értelmében tilos az olyan rasszista, uszító posztok közzététele, melyekben például

  • a színesbőrű embert majomnak nevezik,
  • a színesbőrű embert mezőgazdasági gépekhez hasonlítják,
  • a zsidókat a patkányokhoz,
  • a muszlimokat pedig a disznókhoz hasonlítják.

Mindezek mellett a muszlimokat nem lehet kecskével, disznóval közösülő emberként ábrázolni, a mexikóiakat a férgekhez hasonlítani, a nőkre háztartási eszközként vagy vagyontárgyként hivatkozni, a transznemű embereket pedig tárgyként (it, azaz az) emlegetni. A transzneműek létezésének tagadása szintén büntetést von maga után.

Mivel mindez nemcsak a szöveges, de képi tartalomra is vonatkozik, így az ezekről a témákról szóló mémek sem kívánatosak az oldalon. Ha valaki megszegi az előírásokat, annak többféle következménye lehet. Elsőre csak figyelmeztetést kap a platformtól, a többedik bűnismétlés után viszont már le is tilthatják, sőt, a helyi rendőrséget is értesíthetik, ha úgy látják, valaki kifejezetten fenyegető jelleggel tesz közzé bejegyzéseket.

©

A változtatás és a konkretizálás azért is volt fontos lépés, mert így a jövőben a moderátoroknak is sokkal könnyebb lesz a dolguk. A Facebook saját bevallása szerint csak novemberben a mesterséges intelligencia mintegy 7 millió bejegyzést jelölt meg lehetséges gyűlöletbeszédként. Ezt a moderátoroknak mind át kell nézniük, a pontosításnak köszönhetően viszont már jóval kevesebb időt kell egy bejegyzésre szánniuk.

De más változás is történt a közösségi oldal szabályaiban: mostantól azon kamu információk terjesztését is betiltják a platformon, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy erőszakot szüljenek. Emellett:

  • kitiltják a hamis vagy manipulált, átverésre alkalmas dokumentumokat – például kuponokat –, illetve a különböző átverős pénzgyűjtő akciókat,
  • és tágabb értelmezést adtak a szexuális kizsákmányolás és a szexuális erőszak fogalmának is.

Ez utóbbi értelmében már nemcsak a "bosszúpornó" közzététele lesz tilos, de a közététellel való fenyegetés is.

©

Szintén egyértelműen kitiltják a platformról a halálbüntetés képi ábrázolását vagy közvetítését, de hasonló döntés született az állatok kínzásával és megcsonkításával kapcsolatban is.

Ha máskor is tudni szeretne értesülni a Facebook újabb változásairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Most magyarul is megnézheti a kortárs japán filmművészet legjavát

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Post-Covid szakambulanciákat hoztak létre Debrecenben

Remek funkció jön az Androidba: wifis jelszavak pofonegyszerűen

Remek funkció jön az Androidba: wifis jelszavak pofonegyszerűen