szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A múltban talán megmosolyogtató lett volna a Xiaomi egyik szabadalma, az okosmaszk. Azonban ma már annyian viselnek arcmaszkot (elsősorban Kínában), hogy semmi fura nincsen egy ilyen kiegészítőben.

Arcmaszkot látva jelenleg mindenkinek a koronavírus ugrik be: az új fertőzés miatt megszaporodott az igény az ilyesfajta védekezésre. Ilyen körülmények között kapott zöld utat az USPTO-nál, azaz az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalánál a Xiaomi még 2016-ban benyújtott szabadalma, egy okosmaszk.

A szabadalmi leírás szerint a maszkban egy parányi processzor, illetve érzékelők lennének, és az előbbi dolgozná fel azokat az adatokat, amelyeket a maszkon lévő szenzorok (pl. gyorsulásmérő, giroszkóp) összegyűjtenek. Az adatok a maszk tárolómodulja segítségével elraktározhatók, azonban egy csatlakozási modulnak köszönhetően akár más eszközökre is átvihetők. Mindezek mellett van egy beépített akkumulátor is, ez látja el energiával a normál légszűrőt, és persze különféle szűrők is vannak a maszkon, ugyanis a levegő szűrése is a feladatai közé tartozik.

©

Az érzékelők olyan adatokat gyűjthetnek össze, mint a teljes viselési idő, a levegő szennyezettsége, a belélegzett szennyezettség, a lélegzetszám stb. A maszkot össze lehet kapcsolni egy mobilalkalmazással is, amely valós időben jeleníti meg az összes adatot, és – egy központi szerver használatával – információt ad a felhasználónak városa levegőjéről. Az okosmaszk még a légzési rendellenességeket is észlelheti, és egészségesebb légzési technikákat ajánlhat, és még a tüdőkapacitás változásáról is szolgáltat adatokat.

Természetesen egyelőre még csak egy szabadalomról van szó, azaz nincs garancia arra, hogy a Xiaomi piacra is küld majd egy ilyen arcmaszkot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!