szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Cambridge Analytica okozta adatvédelemi jogsértések miatt Ausztrália brutális összegre perli a legnagyobb közösségi oldalt.

A Facebookra eddig kiszabott bírságoknál is jóval nagyobb pénzbüntetést helyezett kilátásba Ausztrália hétfőn Mark Zuckerberg birodalma, de nem valamilyen új incidens, hanem a már régebben történt Cambridge Analytica és utózöngéje miatt. Az összeg a The New York Times szerint 529 milliárd ausztrál dollárra rúg. A helyi fizetőeszköz valamivel gyengébb amerikai társánál, de az összeg átszámolva még így is 102 382 660 000 000 forintot jelent.

A Facebookot eddig az Egyesült Államok büntette meg legjobban a már ismert adatvédelmi botrány miatt, de az az összeg sem volt ennyire magas (ők ötmilliárd dollárt akartak behajtani a közösségi oldalon), az ausztrálok viszont sokkal komolyabb bírságot helyeztek kilátásba. A Mashable megjegyzi:

a büntetés magasabb, mint az egész ország teljes éves költségvetése.

Az óriási pénzbírságot az ausztrál hatóságok szerint az adatvédelmi incidensben érintett, összesen 311 127 ausztrál felhasználó száma indokolja, valamint a fejenként kalkulált, közel 2 millió dollárra rúgó büntetés összege. Maga a Cambridge Analytica-botrány nagyjából 87 millió facebookozó személyes adatát sodorta veszélybe, köztük európai júzerekét is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány is az emberkereskedőknek segített

A járvány is az emberkereskedőknek segített

Borsos pénzbüntetést kapott a járványügyi szabályokat felrúgó norvég kormányfő

Borsos pénzbüntetést kapott a járványügyi szabályokat felrúgó norvég kormányfő

Koronavírus: 285-en meghaltak, 11 ezer ember fekszik kórházban

Koronavírus: 285-en meghaltak, 11 ezer ember fekszik kórházban