szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elon Musk, a SpaceX vezére egy amerikai konferencián fontos információkat árult el az űrinternet-projektről, a StarLinkről.

Elon Musk legújabb ötletét – miszerint műholdakkal sugároz majd internetet a Földre – sokáig örömmel fogadta a közvélemény. Egészen addig, amíg fel nem lőtte az első 60 műholdat. Kiderült ugyanis, hogy az eszközök lényegében tönkreteszik a csillagászok által megfigyelt éjszakai égboltot. A projekt ennek ellenére nem állt le, sőt, januárban újabb 60 egység került Föld körüli pályára – és még sok ezer követheti.

Elon Musk, a SpaceX vezére nemrég egy washingtoni konferencián arról beszélt, hogy a vállalat ezen a hétvégén a program újabb 60 műholdját indíthatja útnak. Ha a start sikeres lesz, a mostani pakkal együtt már 240 szatellit fog Föld körüli pályán keringeni. Ha minden a tervek szerint halad, akár még idén elindulhat a szolgáltatás tesztelése.

A műholdas konferencián más érdekes részlettel is szolgált Musk a The Verge szerint. Korábban többször felvetődött már, hogy bár a projektet a SpaceX gondozza, a műholdas internetszolgáltatást esetleg kiszervezik a cégből. Erről tömören csak annyit mondott a vezérigazgató:

nem tervezik kivenni a StarLink-projektet a SpaceX-ből.

Mindez azért is fontos megjegyzés, mert nemrég épp Gwynne Shotwell, a cég elnöke beszélt arról a Bloombergnek, hogy szolgáltatót alapíthatnak a műholdas internet számára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást

Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Ez a különleges pillangó egy elszáradt falevélnek álcázza magát

Ez a különleges pillangó egy elszáradt falevélnek álcázza magát