szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Marco Langbroek amatőr csillagász kiszámította, hol repülnek el Elon Musk múlt héten felbocsátott műholdjai, majd sikerült is őket rögzíteni.

Fontos állomáshoz érkezett a múlt héten Elon Musk legújabb projektje, a Starlink. A hangzatos nevű terv egy olyan műholdas rendszert takar, ami behálózza az egész világot, hogy annak minden pontjára internetet tudjon sugározni az űrből.

A tervek szerint összesen 12 ezer szatelit kering majd a Föld körül, ezek közül 1500 viszonylag alacsony, 550 km-es magasságban. Az internet sávszélessége 1 Gbps lesz, amihez nagyjából 1 millió földi vevőegységet kell telepíteni – ez utóbbi egyelőre még várat magára. A múlt hét folyamán azonban sikerült felbocsátani a rendszer első 60 műholdját, ami azóta be is állt a nekik kijelölt pályára. Marco Langbroek amatőr csillagász duplán örülhetett ennek az eseménynek, sikerült ugyanis videóra vennie az égen átvonuló "műholdfelhőt".

A dolog nem véletlenül történt: Langbroek kiszámította, nagyjából hol repülnek majd át az égen az egységek, így a kamerát is pontosan abba az irányba tudta beállítani.

A szakember egy WATEC 902H típusú kamerával, valamint a Canon FD 1.8/50 mm-es optikával vette fel a műholdakat.

Ha kíváncsi, hogyan halad Elon Musk legújabb projektje, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cseppet sem zavarja a Huaweit, hogy nincs Play áruház a telefonjain

Cseppet sem zavarja a Huaweit, hogy nincs Play áruház a telefonjain

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Nem lesznek misék a fővárosi templomokban

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban

Kötelező lesz az FFP2-es maszk használata a XII. kerületi polgármesteri hivatalban