szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem örülnek a csillagászok, hogy a SpaceX műholdakat állít pályára, az eszközök ugyanis bezavarnak az észlelésekbe. Eddig 120 ment fel, Muskék ennél sokkal többel, 42 ezerrel terveznek.

Az űrben keringő műholdakból eddig sem volt kevés, a jövőben viszont lényegesen több fog működni, miután Elon Musk elhatározta: véghezviszi Starlink nevű projektjét, amellyel szélessávú internetet biztosítana a bolygó azon részén is, ahol erre ma még nincs lehetőség.

A grandiózus tervhez rengeteg új műholdra van szükség. Ezek egy részét (120-at) már felküldte a Tesla és a SpaceX cégek vezetője, hamarosan pedig újabb szállítmány kilövését kezdik előkészíteni. Az égen masírozó Starlink-műholdaknak ugyanakkor nem mindenki örül, a csillagászok kifejezetten zavarónak tartják, az eszközök ugyanis messziről is túl fényesek.

A Földön ráadásul több megfigyelő állomás működik, melyek fontos tudományos munkát végeznek. Ilyen a világ egyik legnagyobb digitális kamerája, az 570 megapixeles DECam (Dark Energy Camera), amely a chilei hegyek között kutatja a sötét energia nyomait. A DECamot nyolc évig építették, majd a Cerro Toro obszervatóriumban helyezték működésbe.

©

Miközben a DECam tudósai a minap az eget kémlelték, valamilyen fényes vonulásra lettek figyelmesek. Először nem értették, mi történik, de aztán leesett: épp előttük masíroztak át a Starlink műholdjai, komoly fennforgást okozva ezzel – írta a Wired. Az eszközök nem néhány pillanatig voltak láthatók, a DECam egy kutatója szerint legalább 5 percig biztosan feltartották a munkát. Ez a laikusok számára nem tűnhet soknak, ám a világegyetem összetettségét vizsgáló, fontos kérdésekre választ kereső tudósoknak már igen.

A műholdakról készült fotók tanúsága szerint a SpaceX ráadásul nem tette meg azokat a módosításokat, amelyeket a csillagászok kértek tőlük. Ezek egyike az volt, hogy a szerkezetek főbb részeit feketére festik, hogy a rajtuk megcsillanó napfény minél kisebb visszatükröződést okozzon. Ez az amatőr megfigyelők számára is fontos lenne, de a SpaceX úgy tűnik, figyelmen kívül hagyta ezt.

A tudósok amiatt is aggódnak, hogy a műholdak katasztrófával járó ütközésekhez, esetleg interferenciához vezetnek a már így is rengeteg űrszemét és más társaságok által üzemeltetett vevőegységek miatt. Ugyanakkor nem csak a SpaceX dolgozik ilyen készülékekkel, a OneWeb és az Amazon is saját műholdakkal venné be az űrt. És ahogy Muskék, ők sem pár darabbal terveznek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

"Éjszaka drámai lesz a látvány": az égből szórják majd az internetet a műholdak, de nagyon bezavarhatnak

Veszélyeztethetik a világűr kutatását a SpaceX Starlink nevű internetprojektjének műholdjai csillagászok szerint. A jelenleg 60 műholdból álló hálózat néhány év alatt 12 ezer műholddal fog működni, ami akadályokat gördíthet a világűr megfigyelése, az új tudományos felfedezések elé. Az ötletgazda Elon Musk szerint egyrészt nem lesz olyan nagy a baj, mint gondolják, másrészt így is megéri.

A Goldman Sachs vezetője "javításra váró aberrációnak" nevezte az otthoni munkavégzést

A Goldman Sachs vezetője "javításra váró aberrációnak" nevezte az otthoni munkavégzést

Néhány esetben akár egy nyugdíjas is kaphat otthonfelújítási támogatást és hitelt

Néhány esetben akár egy nyugdíjas is kaphat otthonfelújítási támogatást és hitelt

Sokaknál nem megy a Facebook Messenger [frissítve]

Sokaknál nem megy a Facebook Messenger [frissítve]