szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak a hatósági engedélyekre vár annak a tervnek a megvalósítása, amely révén Elon Musk űrvállalata felülről hálózná be internettel a Földet.

Nagyon fontos szakaszához érkezett még májusban Elon Musk terve. A SpaceX tavasszal lőtte fel az első 60 olyan műholdat, amelyek már a Starlink nevű rendszer részét képezik, és amivel – ha minden a tervek szerint megy – internetet sugároznak majd le a Földre. Az eredeti tervek szerint 12 ezer műholdat lőttek volna fel, de most úgy tűnik, ennél jóval többet állítanának Föld körüli pályára.

A SpaceNews információi szerint Elon Muskék nemrég azzal fordultak a Nemzetközi Távközlési Egyesülethez, hogy a korábban eltervezett 12 ezer műhold mellé még 30 ezer darabot bocsáthassanak fel. A hatóságok korábban már jóváhagyták a 12 ezer műhold frekvenciakérelmét, most azokon felül értendő 30 ezerről szól a kérés.

[Mintha ufók lennének, olyan látványt nyújtanak az égen átmasírozó Starlink-műholdak – videó]

Az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) összesen 20 darab kérelmet nyújttt be a távközlési egyesülethez, amely kérelmek mindegyike 1500 műholdra vonatkozik. Ezek alacsony pályán, nagyjából 320–510 kilométeres magasságban repülnének. Bár ez a terület elvileg "szabad", vagyis semmi nem akadályozná a műholdak repülését, a Nemzetközi Űrállomás időnként repül ebben a sávban, ez pedig némi aggodalomra adhat okot. Arról nem is beszélve, hogy több tízezer műhold jelenléte az emberi küldetésekre is hatással lenne.

Persze önmagában egy engedély kérése még nem egyenlő annak megadásával. Az engedélyeztetés egyébként nagyon hosszú folyamat, Elon Musknak pedig hét éve van arra, hogy elindítson egy adatfolyamot a műhold és a földi vevőegység között, majd legalább 90 napig működtesse is azt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára

Ismét emelkedik a benzin és a gázolja ára

Tordai Bence szerint Varga Mihály mellbe lökte, amikor ő megkérte, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz

Tordai Bence szerint Varga Mihály mellbe lökte, amikor ő megkérte, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz

Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora

Elérkezett a rendszerváltás-kompatibilis utcanevek kora