szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tudósok először programozták át egy szuperidős sejtjeit bármilyen más sejtté, szövetté átalakulni képes, úgynevezett indukált pluripotens (IPS) őssejtekké. A tudományos előrelépés lehetővé teszi, hogy tanulmányozzák, miért élnek olyan hosszú ideig egészségesen a 110 évesnél idősebb emberek.

A 110 évnél tovább élő emberek, az úgynevezett szuperszázévesek nemcsak a koruk, hanem jó egészségük miatt is figyelemre méltóak. Az ide tartozók ellenállónak tűnnek számos időskori betegséggel – köztük az Alzheimer-kórral, a szívbetegségekkel, a rákkal – szemben. A kutatók azonban nem tudják, miért élnek egyesek 110 éven túl is, míg mások nem.

Az indukált pluripotens őssejtek (iPSC) képesek átalakulni bármilyen testi sejtté.

A Sanford Burnham Prebys orvostudományi intézet és az AgeX Therapeutics biotechnológiai vállalat kutatóinak először sikerült átprogramozni egy 114 éves nő sejtjeit indukált pluripotens őssejtekké. Kutatásukat a Biochemical and Biophysical Research Communications című folyóiratban mutatták be.

"Egy nagy kérdésre kerestünk választ. Lehet-e ilyen öreg sejteket átprogramozni" – mondta Evan Y. Snyder professzor, a tanulmány szerzője. "Megmutattuk, hogy lehetséges, és értékes eszközünk van arra, hogy találjunk géneket és más tényezőket, amelyek lelassítják az öregedési folyamatot" – tette hozzá.

[Forradalmi szívműtétet hajtottak végre Japánban, más sejtekké átalakulni képes őssejtekkel]

A tanulmányban a kutatók három ember – a 114 éves nő, egy 43 éves egészséges ember és egy gyors öregedésben (progeria)szenvedő nyolcéves gyerek – vérsejtjeit programozták át iPS-sejtekké, majd azokat mesenchymális őssejtekké, amelyek számos sejttípussá képesek differenciálódni, így fontos szerepet játszanak a különféle kötőszövetek – csont-, porc- és zsírszövet – kialakulásában.

A kutatók azt találták, hogy a szuperidős sejtjei ugyanolyan könnyen alakultak át, mint a másik két emberé. A telomerek – a DNS "védősapkái", amelyek rövidülnek a korosodás által – szintén visszaállítódtak fiatalkori szintre. A szuperidős sejtjeinél ez a telomer-visszaállítódás azonban kevésbé volt gyakori a többi mintához képest. Ez azt jelzi, hogy az extrém öregedésnek hosszú távú hatásai vannak, amelyeket le kell győzni a sejtöregedés hatékony kezeléséhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!