szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Víz alatti használat és a felhasználó fejének helyzetéhez igazodó tájolás érkezhet a jövőbeli iPhone-okba, iPadekbe.

Bár az iPhone-ok, iPadek felhasználói felülete (kisebb módosításokat leszámítva) változatlan, az Apple azért ezzel is foglalkozik a hardverváltoztatások mellett. Az egyik legutóbb nyilvánosságra került szabadalma például a víz alatti használatot célozza, ám ezúttal nem vízálló elemekről van szó.

Az Egyesült Államok szabadalmi hivatalába benyújtott „víz alatti felhasználói felület” elnevezésű elképzelés szerint, amennyiben a készüléket tényleg víz alatt használnák, akkor egyszerűsíteni kell annak kezelését, például a vízbe merülés közben. A szabadalom szerint a felhasználói interfészek jelenlegi megjelenítési módszerei nem lennének hatékonyak, ugyanis több gombnyomásra is szükség lehet, ami zavaró a víz alatti kezelésnél. Ráadásul ezek a módszerek hosszabb időt vesznek igénybe, mint amennyi szükséges, és ezzel pazarolják az energiát.

Az Apple által leírt technikák csökkenthetik a felhasználó kognitív terheit, akik a felhasználói felületet használják, miközben az elektronikus eszköz a víz alatt van. Más szavakkal: ha valaki az életéért úszik, akkor valószínűleg nem vesz jónéven egy "Biztos vagy benne?" párbeszéd-indítást. Az új technikák egyébként a processzor és az akkumulátor energiájával is takarékoskodhatnak, mivel nem használnak redundáns felhasználói bemeneteket.

Az Apple szabadalma nemcsak azt írja le, hogy hány gombot kell megnyomni, hanem azt is, hogyan adjon visszajelzést az eszköz arról, hogy valóban megnyomtak valamit. A cél tehát az, hogy ha valaki víz alatt van az iPhone-jával, akkor az egész felhasználói felület megváltozzon, egyszerűbb kezelőszerveket mutasson, és rezegjen az eszköz, ha valamit megnyomtak rajta.

©

A másik szabadalom elnevezése: „Az arcfelismerés használata a felhasználói felület orientációjának frissítéséhez", és a kijelző megfelelő helyzetbe forgatásáról szól. Az iPadek automatikusan változtatják a kijelzőn megjelenő kép helyzetét – a tartalom megjelenítésének irányát gyakran gyorsulásmérőkkel és/vagy más inerciális érzékelőkkel határozzák meg, amelyek döntenek az eszköz gravitációhoz viszonyított tájolásáról. Könnyen előfordulhat viszont, hogy a készülék, amennyiben síkban fekszik, nem képes a tartalmat a megfelelő irányban megadni a felhasználó számára, és ilyenkor a felhasználónak kell mozgatnia a készüléket. Bár ez nem kardinális probléma, azért az Apple foglalkozik vele.

©

A javasolt megoldás az, hogy az eszköz ne csupán a fenti érzékelőkre hagyatkozzon, hanem további információkat is kapjon. Miután az iPad Pro arcfelismeréssel rendelkezik, a szabadalom szerint az arcfelismerési eljárásból nyert (tájolási) adatok felhasználásával frissítenék a felhasználói felületet, magyarán, ha fekve néznénk az iPadet, akkor a látott tartalom tájolása követné arcunk helyzetét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!