szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világszervezet munkatársa, Maria van Kerkhove szerint a tüdő elhalt sejtjei miatt lehet ismét pozitív a koronavírusteszt a gyógyult pácienseknél, ez azonban – legalábbis a jelenlegi információk alapján – nem jelent problémát.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány kapcsán továbbra is megválaszolásra vár az egyik legfontosabb kérdés, amely szerint aki átesett a fertőzésen, az vajon később is újra beteg lehet-e a vírustól, vagy a szervezete végleg immunissá válik a kórokozóval szemben. A tudósok munkáját nem segíti, hogy a világ több pontján (köztük Dél-Koreában és Kínában) is találtak olyan pácienseket, akiket bár gyógyultnak hittek, később mégis pozitív mintát adtak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) akkor még nem igazán tudott magyarázattal szolgálni a jelenségre, míg dél-koreai szakértők azt gyanították, hogy a betegek újrafertőződéséről lehet szó: a tudósok úgy vélekedtek, hogy bizonyos esetekben a vírus újra aktiválódhat a szervezetben. Kijelentésüket azonban semmi nem igazolta, és ezért is hangsúlyozták: további kutatás szükséges ahhoz, hogy bármi biztosat lehessen mondani.

Vasárnap a BBC-nek adott interjújában a WHO egyik munkatársa, a szervezet koronavírus elleni programjának vezetője, Maria van Kerkhove arról beszélt, hogy ezek a tesztek nagy valószínűséggel falspozitívak: a tesztek a betegség következtében elhalt tüdősejteket érzékelik pozitívnak, és ezért tűnik úgy, mintha a páciens újrafertőződött volna. Hasonló következtetésre jutottak néhány nappal ezelőtt szöuli járványügyi szakemberek is.

A koronavírus kutatócsoport magyarországi vezetője, Jakab Ferenc is vizsgálta a témát, melyről azt mondta,

az újrafertőződésekről szóló sajtóhíreket inkább tesztelési hibák okozhatták, és ha valaki megfertőződött, az rögtön utána valószínűleg nem kapja el újra a vírust.

Mindez azért is biztató, mert az elhangzottak alapján úgy tűnik, aki átesett a fertőzésen, az hosszabb távon is immunissá válhat a kórokozóval szemben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!