szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy új kutatás rántotta le a leplet a félrevezető információk hadáról - az eredmény pedig ijesztő.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Meggyűlik a Twitter baja a platformon terjedő, félrevezető koronavírusos információkkal, hírekkel. A Fast Company számolt be arról a legújabb kutatásról, ami arra az eredményre jutott, hogy úgy tűnik, a koronavírusról posztoló Twitter felhasználói fiókok majdnem fele mögött valójában botok vannak.

A Carnegie Mellon egyetem kutatói 200 millió tweetet vizsgáltak meg, amelyeket január óta tettek közzé a koronavírusról. Ezek 45 százalékát posztolta olyan felhasználó, ami nagy valószínűséggel nem ember, hanem bot.

Árulkodó jel például, ha néhány órán belül több országból posztol az illető – ez ugyanis fizikai lehetetlenség (és akkor még az utazási korlátozásokról, lezárt határokról nem is beszéltünk). A bejegyzések célja pedig egyértelműen a téves információk terjesztése: több mint százféle narratíva terjed.

 Népszerű, hogy az 5G terjeszti a koronavírust és az is, hogy a kórházakban valójában csak próbababák vannak, hogy megtévesszék az embereket és azt higgyék, veszélyben a közegészségügy, így a kutatók is hangsúlyozzák, hogy rendkívül fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!