szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Linux vagy Windows? A vélemények megoszlanak, mindkét tábornak vannak érvei és ellenérvei. Az viszont vitathatatlan, hogy ha egy régi, mondhatni idejétmúlt hardverről van szó, ott inkább egy linuxos rendszernek van létjogosultsága.

Egyvalami tagadhatatlan: a Windows-verziók frissítése egy idő után halálra ítéli a régi hardvereket. Egy olyan PC-t például, amelyen annak idején remekül elfutott a Windows XP, nemigen tudnánk (ki)használni a Windows 10-zel. Azonban nem kell kidobni az ilyen gépeket sem, ugyanis az egyik Reddit-felhasználó bebizonyította, új élet lehelhető beléjük, még akkor is, ha a RAM-juk kevesebb, mint 1 GB.

A megoldás a Linux, pontosabban a kis rendszerigényű, gyors Ubuntu-alapú Lubuntu. Ezt a rendszert telepítették egy, eredtileg Windows XP-t futtató laptopra (Compaq Presario CQ40), amelyet jelenleg már nemigen lehet használni. A Windows XP már hat éve nem kap támogatást, és mivel a szoftverek és meghajtók többsége már nem kompatibilis ezzel a verzióval, a gép elvileg kidobásra volt ítélve. De csak addig, amíg nem telepítették rá a Lubuntut.

©

Csodákra persze senki se számítson egy ilyen gép esetében, viszont az ötletgazda szerint zökkenőmentesen futott az operációs rendszer a gépen. Igaz, amikor YouTube-videót akart nézni, akkor csupán egyetlen lap lehetett nyitva. Furán hat egy ilyen feltétel manapság, de ne feledjük, mégis csak egy elavult processzorral és kevesebb, mint 1 GB RAM-mal rendelkező régi hardverről van szó, amit máshogyan már nem nagyon lehetne használni. Nem is szabad, ugyanis a Windows XP-ben, a támogatás hiánya miatt, rengeteg biztonsági rés lehet, amellyel veszélybe sodornánk a gépünket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kikapott a döntőben Fucsovics Márton

Kikapott a döntőben Fucsovics Márton

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját

Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját