szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány miatt Európa több országában csak zárt kapus focimeccsek játszhatók. A szakemberek mindent megpróbálnak, hogy pótolni tudják a szurkolói hangulatot.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Miután a Bundesliga mérkőzései során jól vizsgázott, a június 17-én újrainduló Premier League mérkőzéseinél is használni fogják a mesterséges stadionzajt. A fejlesztéssel olyan hatás érhető el, mint amikor valódi szurkolók drukkolnak a meccs alatt, e jelenségből pedig a tévénézők sem maradnak ki – írta a BBC. A koronavírus-járvány miatt az Egyesült Királyságban is elsősorban zárt kapus meccsek játszhatók, ezért a változtatás.

A hangokat a régebbi összecsapások során keletkezett zajokból válogatják össze, s egy technikus segítségével az aktuális meccshez igazítják azokat. A hangokat ki is lehet majd kapcsolni, ugyanis több sportcsatorna ilyen opció mellett fogja közvetíteni az újrainduló tornát. A cél a vírus előtti idők atmoszférájának megteremtése.

A mesterséges stadionzajjal a dél-koreai K League-ban is kísérleteztek, de ott csak az aréna körüli hangszórókból sugározták a szurkolók jellegzetes hangját, a tévékben nem szólt ilyesmi. Az, hogy a stadionzaj pótlása jó-e vagy sem, igen megosztó a futballkedvelők körében.

Néhány klubnál nem csak a zajt, a drukkereket is megpróbálták pótolni: volt, ahol a Zoom konferenciahívóval jelenítették meg így az embereket a lelátón, máshol kartonbábukat helyeztek ki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!