szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csapatoknak virtuális környezetben kellett olyan ipari robotot programozniuk, amely váratlan feladatokra is bevethető.

A Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának Felhő robotika csoportja végzett az első helyen az Egyesül Államok Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézete (NIST) által szervezett “Agilis robotika ipari alkalmazásokhoz” (ARIAC) nevű versenyen, és ezzel elnyerte a 10 ezer dolláros fődíjat is.

A 2017-ben indított versenysorozat célja, hogy az automatizált üzemek hatékonyabban és nagyobb termelékenységgel működjenek. Fontos kritérium, hogy a készülő gépek autonóm módon észleljék a gyártási folyamat hibáit, automatikusan helyreálljanak ezekből a hibákból, és mindemellett érzékeljék a környezetüket.

A versenyzőknek szimulált ipari környezetben kellett programozniuk. A konkrét feladat egy két karral rendelkező robot megtervezése volt, amely különböző alkatrészeket képes lepakolni egy futószalagról, ládákból, polcokról vagy önvezető járművekről (AGV-k). Az ugyanakkor a csapatokra volt bízva, hogy a rendelkezésre álló szenzorokból milyet és mennyit helyeznek el, hogy a robot reagálni tudjon. A döntőben 15, előre nem ismert feladatot kellett minél gyorsabban és pontosabban végrehajtaniuk a csapatoknak.

A BME-sek 2018 óta vesznek részt a versenysorozatban. A három év során minden alkalommal sikerült a döntőbe kerülniük, de most először nyertek. Többek között a volt NASA-asztronauta, Dan Barry Denbar Robotics és a Rutgers University RuBot nevű csapatát is megelőzték.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

Rászabadultak a magyarok, 15 ezren jelentkeztek egy nap alatt az ingyenes állami informatikai tanfolyamra

A meghirdetése óta eltelt kevesebb mint egy nap alatt mintegy 15 ezren jelentkeztek a gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódó újratervezés programban elindult ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedd este az M1-en.

Külföldre üldözi az orvostanhallgatókat az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Külföldre üldözi az orvostanhallgatókat az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Sok benn a koronavírusos, vizsgálat zajlik a Baross utcai idősotthon egyik telephelyén

Sok benn a koronavírusos, vizsgálat zajlik a Baross utcai idősotthon egyik telephelyén

Újabb bizonyítékát adta a Fradi, hogyan ér össze sport és politika

Újabb bizonyítékát adta a Fradi, hogyan ér össze sport és politika