szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglódult az online bankolás a koronavírus-járvány miatt; a szélhámosok is igyekeztek kihasználni a helyzetet.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

„Sok idős, pénzügyi területen kevésbé jártas ügyfél döntött úgy, hogy a koronavírustól való félelem miatt áttér az elektronikus bankolásra. A naivabb, az elektronikus pénzügyekkel éppen csak ismerkedők pedig kiváló célpontjai lehetnek a csalóknak” – írja a Napi.hu egyes bankoktól kapott információk alapján.

A lapnak az OTP, az MKB és a Takarékbank is jelezte, hogy gyakoribbá váltak az adathalász kísérletek az elmúlt időszakban. A Budapest Banknál úgy vélekedtek, hogy az efféle támadások kampányszerűen jelennek meg, évente 4-5 alkalommal pár hétig emelkedik az esetek száma. A járvány ezek szerint egy ilyen alkalom volt, rosszindulatú csoportok megpróbálták meglovagolni a hullámot.

Az adathalászok legelterjedtebb módszere az, hogy lemásolják a bank honlapját, az ügyfeleket pedig valamilyen ürüggyel felszólítják, hogy lépjen be az oldalon. Ha a felhasználó megadja az adatait, a csalók ellophatják és használhatják azokat. Igaz, ma már kötelező az erős ügyfélazonosítás, a szélhámosoknak tehát nehezebb dolguk van. Sikeres átverés nagyon kevés van a magyar bankoknál, nagyon profi csalónak kell lenni hozzá. A pénzintézetek dolgát viszont nagyban megnehezítette az azonnali átutalás bevezetése, hiszen így már alig van idő tüzetesebben megvizsgálni a tranzakciókat. Figyelmeztetik is az ügyfeleket: a legtöbbet ők maguk tehetik annak érdekében, hogy ne járjanak pórul – legyenek nagyon körültekintőek!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!