szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy a koronavírus-járvány miatt egyre elfogadottabbá válik az arcmaszk használata, úgy találkozhatunk újabb és újabb megoldásokkal. Tulajdonképpen nem is meglepő, hogy még internetre csatlakoztatható arcmaszk is készült.

Egy japán startup, a Donut Robotics egy olyan, internetre csatlakoztatott „intelligens maszkot” fejlesztett, amelyik képes üzeneteket továbbítani, és japánból nyolc másik nyelvre fordítani. A fehér, műanyagból készült maszk éppen olyan, mint egy szokásos arcmaszk, és Bluetoothon keresztül kapcsolódik egy okostelefonon lévő alkalmazáshoz, amely képes a beszédet szöveges üzenetté alakítani, hívásokat kezdeményezni, vagy felerősíteni a maszk viselőjének hangját.

A startup évek óta egy robot kifejlesztésén dolgozik, és a munka során szerzett technológiai ismereteiket használták fel a különleges arcmaszk kifejlesztésekor. Az első 5000 maszkot szeptemberben kezdik el árulni Japánban (de már július 9-től előrendelhető), később pedig az amerikai és az európai piacokon is megjelennének vele.

©

A maszk ára 40 dollárnak (nagyjából 13 ezer forintnak) megfelelő összeg lenne, és emellett bevételre tennének még szert különböző előfizetői szolgáltatásokból, amelyeket egy alkalmazáson keresztül kínálnának. Terveik között szerepel, hogy a későbbiekben kiterjesztett és virtuális valóságos támogatást is adnának a maszkhoz. A maszk önmagában persze nem véd a koronavírus ellen, ezért egy "igazi" arcmaszk fölé kell helyezni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!