szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a Google adatvédelmi beállításainak köszönhetően a felhasználók törölhetik a szerverekről online tevékenységeik adatait, közel sem biztos, hogy az információk valóban mindenhonnan eltűnnek.

A Google nemrég több olyan fejlesztést is bejelentett, amelyekkel nagyobb biztonságban lehetnek a felhasználói adatok, és azok felett nagyobb kontrollja lehet a júzereknek. Az egyik ilyen hasznos újítás, hogy az újonnan regisztrálóknak a Google a Tevékenységvezérlőben már úgy állítja be a kapcsolót, hogy a róla összegyűjtött adatok 18 havonta automatikusan törlődjenek.

Mindez egy igen komoly lépés ahhoz képest, hogy korábban épp ezek miatt az összegyűjtött adatok miatt robbant ki a botrány a vállalat körül. Sundar Pichai, a Google vezetője szerint a cég alapelve, hogy csak addig és csak azokat az információkat tartja meg, ameddig és amelyek a felhasználók számára is hasznosak. Emiatt döntöttek úgy, hogy nemcsak lehetővé teszik az automatikus törlést, de a jövő felhasználói számára ez már alapértelmezett megoldás lesz.

A Gizmodo szerint ugyanakkor a fent említett frissítés nem egészen így működik, visszamenőlegesen nem lehet törölni az adatokat.

A lap újságírója saját tapasztalata alapján állítja ezt. Korábban ugyanis egy olyan alkalmazást használt a mobilján, amely anonimizált módon ugyan, de megosztotta az adatait – nevét, telefonszámát, e-mail címét – az app néhány partnerével, köztük a Google-lel is. Amikor ezeket az információkat a Tevékenységvezérlőkben megpróbálta manuálisan kitörölni, nem teljesen sikerült neki. Az adatokat a már említett partnerek továbbra is látják, így egy újbóli bejelentkezésnél ugyanúgy tudni fogják, hogy használta-e az appot az illető.

Ezek alapján az sem lenne megoldás, ha új Google-fiókot hozna létre, és azzal lépne be az alkalmazásba, hiszen az újból megadott adatok alapján azonnal beazonosítható lesz, hogy ismét ő használja az appot. És minél több olyan alkalmazást használ az új fiókkal, amiket a régiekkel is, a Google egyre inkább tudni fogja, hogy a két fiók tulajdonosa azonos. Ezzel a hirdetők járnak jól, mert a reklámjaik továbbra is releváns ajánlásként jelennek meg a felhasználók számára, így nem feleslegesen költik el a pénzüket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!