szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Lordok Háza szerint a videojátékokban elérhető loot boxok ugyanolyan elven működnek, mint a szerencsejátékok. Így pedig alkalmasak lehetnek a játékszenvedély felerősítésére.

A londoni parlament felső kamarája, a Lordok Háza szerint a videojátékos Kinder tojásokra, azaz a loot boxokra is ki kell terjeszteni a szerencsejáték fogalmát, mivel több okból is érvényesek rá az úgynevezett Gambling Act (szerencsejátékos törvény) 2005 óta hatályos szabályozásai – írta a BBC.

A loot boxok virtuális dobozok, melyeket a videojátékokban lehet megváltani, gyakran valódi pénzért. A dobozokkal általában a játékbéli karakter felszerelése bővíthető új elemekkel, ám hogy mivel, azt előre soha nem lehet tudni. A felhasználó gombnyomásra nyitja ki a ládát, melyben akár egy teljesen értéktelen holmi is lapulhat.

Épp ezzel van baja a brit törvényhozóknak is, akik szerint a loot boxok így beleesnek abba a kategóriába, amit a tengerentúlon már gyerekeket célzó szerencsejátéknak neveznek. A másik probléma, hogy nem világos, hogy a dobozok pontosan milyen hatással vannak a kisebbekre, képesek-e a olyan függőség kiváltására, mint egyes szerencsejátékok.

A loot boxokból egy, de akár tucatnyi is vásárolható egy játékban. Mindennek gyakorlatilag az vethet csak gátat, mennyi pénze van a felhasználónak, amit a dobozokra el tud költeni. A Mortal Kombat 11-ben például nem kevesebb, mint 6440 dollárt, vagyis nagyjából 1,8 millió forintot lehet elszórni a programbéli javakra, ha mindent meg akar vásárolni a játékos.

Néhány országban már betiltották a videojátékos hazárdírozást, de hogy ez a briteknél is így lesz-e, egyelőre nem tudni. A Lordok Házának mindenesetre egyértelmű véleménye van erről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyire nagy baj, ha valaki csal az egészséges étkezéssel?

Mennyire nagy baj, ha valaki csal az egészséges étkezéssel?

Öt éve nem sikerült kármentesíteni az Illatos úti telepet

Öt éve nem sikerült kármentesíteni az Illatos úti telepet

9 év fogság után jött el két fehér delfin nagy napja: kiszabadult Little Grey és Little White

9 év fogság után jött el két fehér delfin nagy napja: kiszabadult Little Grey és Little White