szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az adatfolyam optimalizálásáért felelős új kodekkel sokkal kisebb adatmennyiséget igényel a kiváló felbontású (4K-s) tartalmak fogyasztása. Az újdonságot a hatékony képtömörítési eljárásairól ismert Fraunhofer Intézet dolgozta ki.

A Fraunhofer Intézethez több olyan hang- és képtömörítési eljárás is köthető, melyekért igazán hálásak a felhasználók. Ez vélhetően most is így lesz: a szervezet kutatói egy olyan videokodeket fejlesztettek, amellyel változatlan minőségben nézhetők videós tartalmak, ám a korábbiaknál jóval kisebb,

a felére csökkentett adatmennyiség mellett.

A H.266/Versatile Video Codingnak (VVC) technológia kimondottan a mostanság legjobb minőséget ígérő 4K és 8K-s tartalmak hatékony tömörítéséhez találták ki. Az ilyen videók megtekintése nagyon gyorsan fogyasztja a legtöbb felhasználónál néhány gigás havi mobilnetes keretet, de a vezetékes netnél is jól jön, ha kisebb az adatmennyiség – főleg akkor, ha többen is kapcsolódnak egyszerre a lakásban.

De az sem mellékes, hogy a felvételek a minőség megtartása mellett kisebb fájlmérettel tárolhatók. Az intézet közleménye szerint egy 90 perc hosszú, 4K-s minőségű videó mérete a jelenlegi, H.265/HEVC kodeket használva 10 gigabájt – az újjal mindössze 5 gigányi fájlmérettel számolhatunk.

A H.266/VVC kodek kidolgozásában részt vett mások mellett az Apple, az Ericsson, az Intel, a Huawei, a Microsoft, a Qualcomm és a Sony is. A 34 technológiai vállalatot tömörítő Media Coding Industry Forum (MC-IF), amely licenceli majd a technológiát, jelenleg azon dolgozik, hogy az mihamarabb elérhetővé váljon az okostelefonoktól a számítógépeken át a televíziókig minél több új készülékben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novembertől kapható a vadonatúj Xbox

Novembertől kapható a vadonatúj Xbox

Joe Biden választása –  Kamala Harris, a női Obama

Joe Biden választása – Kamala Harris, a női Obama

Olyan rákra bukkantak, amelyik a pokolban is túl tudna élni

Olyan rákra bukkantak, amelyik a pokolban is túl tudna élni