szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány amerikai képviselő szerint a koronavírus-járvány kapcsán rendkívül veszélyes álhírek keltek szárnyra, ezért azt akarják, hogy ezeket mielőbb fogja vissza a Facebook, a Google és a Twitter. Az elvégzett munkáról pedig jelentést kérnek.

Egy hónapja lehetett először hallani arról, hogy az Európai Bizottság a korábbinál erősebb intézkedéseket kér a kamuhírek elleni küzdelemben a nagy webes vállalatoktól: a Facebooknak, a Google-nek és a Twitternek is jelentenie kell majd arról, milyen lépéseket tettek az álhírek visszaszorítása érdekében.

Hasonló történik most az Egyesült Államokban is, ahol a képviselőház kereskedelmi bizottságának demokrata képviselői azt szeretnék, hogy az internet legnagyobb szereplői havonta adjanak jelentést a koronavírussal kapcsolatos álhírek terjedéséről, illetve arról, mit tettek azok megfékezése érdekében. A kérést a Facebook, a Google és a Twitter is megkapta – írja az Engadget.

©

A kereskedelmi bizottság több albizottsági elnöke által aláírt levélben a képviselők azt írják, az elmúlt hónapokban több olyan álhír is megjelent az adott platformon, amely azt sugallja, a koronavírus nem veszélyes, a védőfelszerelések használata pedig felesleges. Többen azt is elhitték, hogy az 5G terjeszti a koronavírust. Mindezt igen komoly problémának tartják a képviselők, ezért kérik a cégeket, hogy határozottabban lépjenek fel a dezinformáció terjedése ellen.

Mivel az említett vállalatoknak az uniós jelentést mindenképpen el kell készíteniük – melyről jelezték is, hogy meg fogják tenni –, így aligha lesz nagy munka még egy helyre elküldeni – a megfelelő pontokon esetleg átformázott – riportot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az író, aki továbbra sem érti, miért mászkálhatnak szabadon a zsenik

Az író, aki továbbra sem érti, miért mászkálhatnak szabadon a zsenik

Az ezüstérem ellenére távozhat Conte az Inter kispadjáról

Az ezüstérem ellenére távozhat Conte az Inter kispadjáról

Üzentek a távozó indexesek: Lesz másik!

Üzentek a távozó indexesek: Lesz másik!