szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pár hónapja már arról lehetett hallani, hogy késni fog mind a Windows 10X, mind a rendszert futtató, különleges, kétkijelzős Surface Neo. Azóta kiderült, tovább csúsznak az akkor felvázolt határidők.

Tavaly októberben jelentette be a Microsoft kétkijelzős, összecsukható eszközére írt operációs rendszerét, a Windows 10X-et, majd gyorsan magát az eszközt is a Surface Neót. A bejelentés után azonban hiába várt rájuk a világ, áprilisban kiderült, hogy a koronavírus-járvány miatt csúszik a megjelenés, egészen az év végéig. Azután jött egy teljes stratégiaváltás, és kiderült, a Microsoft először egyképernyős eszközön indítja el a Windows 10X-et, pontosabban annak egy speciális verzióját. Ez pedig már a Surface Neo késését is előre vetítette.

©

Ami a határidőket illeti, a ZDNet jelenlegi értesülése szerint az oktatáshoz és az üzleti használatra tervezett, a Windows 10X rendszert futtató egyképernyős eszközök várhatóan 2021 tavaszán érkeznek meg, és csak egy évvel később, 2022-ben jelennének meg az említett rendszert futtató kétképernyős hardverek, ami már jelentős késés a redmondiak eredeti tervéhez képest.

Azonban nem csupán a koronavírus miatt megváltozott világ okozhatja a késlekedést, legalábbis a The Verge szerint. Úgy tűnik, a Microsoftnak az a terve, hogy a Windows 10X támogassa a hagyományos Win32 asztali alkalmazásokat, ugyancsak problémákat okozott az operációs rendszer fejlesztésében. Állítólag teljesítményproblémákat tapasztaltak, illetve kompatibilitási gondokat az operációs rendszerbe integrálódó bonyolultabb alkalmazások esetén, és ezek is hozzájárulnak a Windows 10X késéséhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!