szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A számítástechnikai eszközökön, így az egéren és billentyűzeten is megjelenhetnek különféle kórságok. Az AZIO újdonsága olyan bevonattal rendelkezik, amely nagyban csökkenti ennek az esélyét.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Új, antibakteriális bevonattal rendelkező egeret és billentyűzetet mutatott be az érdekesebb perifériákat gyártó AZIO. A vállalat úgy tervezte meg az eszközöket, hogy azokon – elviekben – nem képesek megtapadni a különféle káros baktériumok, így pedig nem is indulhatnak rajta növekedésnek. A bevonat ezüstiont tartalmaz, amely a gyártó szerint a mikrobák széles skálája ellen véd, de a penészt is kiiktatja.

Az irodában megtalálható, több személy által is használt számítógép-állomások gyakori problémája, hogy nincsenek alaposan lefertőtlenítve. Ez különösen a billentyűzetnél és az egérnél jelenthet problémát, ha a két eszköz fogdosása után valaki a szájához, illetve a szeméhez nyúl. A baktérium így ugyanis könnyen bejuthat a szervezetbe. Az AZIO viszont állítja: az újfajta termékeivel ilyen nem fordulhat elő, mert a kórságok nem maradnak életképesek, ha rá is kerülnek a hardver felületére.

©

A gyártó a vízállóságra is gondolt, sőt, az újdonságok moshatók is, hogy tényleg semmi ne akadályozza a tisztán tartásukat. Ez utóbbi érdekében mindkét eszköz IP66-os minősítéssel rendelkezik, amely a por általi szennyeződés ellen is védelmet nyújt. A koronavírus ellen azonban már nem hatékonyak az AZIO termékei, erről legalábbis nem ír a gyártó. A legtöbb baktériumot viszont simán elpusztítja a bevonat.

A billentyűzetet az egérrel együtt 59,99 dollárért lehet hazavinni (nagyjából 18 ezer forintért), de a termékek külön-külön is kaphatók. Utóbbi esetben a klaviatúra KB530-as nevű változata 45,90 dollárba (kb. 13 500 forintba), az MS530-as egér pedig 29,99-be (8800 forintba) kerül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két hatalmas drágakő milliárdossá tette, és most egy harmadikat is talált a szerencsés tanzániai bányász

Két hatalmas drágakő milliárdossá tette, és most egy harmadikat is talált a szerencsés tanzániai bányász

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Budapesten

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Budapesten

11 millió éves madár csontjait ásták ki Németországban

11 millió éves madár csontjait ásták ki Németországban