szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszokhattuk már, hogy a nagy fejlesztők rendre hirdetnek hibavadász programokat. S abban sincs ma már semmi meglepő, hogy egyre több pénzt ajánlanak fel a sérülékenységek felderítéséért.

Nem vet jó fényt egy-egy cég termékére, szoftverére, ha abban olyan biztonsági rések vannak, amelyeket kihasználhatnak a rosszindulatú programok, bajba sodorva a felhasználót, akár az adatai, akár a hardvere révén. Félnek is ettől a vállalatok, ezért indítanak rendszeresen úgynevezett bug bounty (hibavadász) programokat, elsősorban persze a tűzhöz közel lévő biztonsági kutatók számára.

A Microsoft is egyike ezen cégeknek, és legutóbbi jelentése szerint igazán nem mondható szűkmarkúnak. Bug bounty programját egyébként még 2015-ben indította el, közvetlen kifizetéseket kínálva bizonyos típusú sebezhetőségek, biztonsági rések jelentéséért.

©

A redmondiak a napokban összegezték az elmúlt év „fejpénz” programját. E szerint a cég 13,7 millió dollárt (több mint négymilliárd forintnak megfelelő összeget) fizetett ki a hibavadászoknak. Ez több mint a négyszerese annak az összegnek, amit a vállalat odaítélt az elmúlt év hasonló időszakában. A mostani időszakban a Microsoft hat új hibavadász programot indított, és két új kutatási támogatást is bejelentett. Több mint ezer anyagilag támogatható jelentést kaptak hat kontinens több mint 300 kutatójáról. Az új programok mellett a világjárvány miatti kényszerű otthon maradás is hatással volt a hibavadászok aktivitására, a Microsoft erőteljesebb kutatóielkötelezettséget és a szokásosnál nagyobb számú jelentéstételt tapasztalt a járvány első néhány hónapjában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Késik a NASA drónja, ami a szerves anyagokat tanulmányozza a Szaturnusz egyik holdján

Késik a NASA drónja, ami a szerves anyagokat tanulmányozza a Szaturnusz egyik holdján

A koronavírus-járvány a női dolgozókra ütött jóval nagyobbat

A koronavírus-járvány a női dolgozókra ütött jóval nagyobbat

A becsehelyi polgármesternek senki sem szólt, hogy Orbán érkezik

A becsehelyi polgármesternek senki sem szólt, hogy Orbán érkezik